Σοκ και αποτροπιασμός για την επίθεση με χημικά στη Συρία

05 Απριλίου 2017 12:28

Σοκ σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν νότια της Ιντλίμπ στη Συρία, με τουλάχιστον 58 νεκρούς -μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά- σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ωστόσο, υπεύθυνος υπηρεσίας ασθενοφόρων στο Ιντλίμπ είπε ότι οι νεκροί φτάνουν τους 67 και οι τραυματίες τους 300. Η Ενωση Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM) μιλάει για 100 νεκρούς και 400 τραυματίες.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γιατρών, που ανέφεραν ότι τα θύματα αιμορραγούσαν από το στόμα και τη μύτη και είχαν σπασμούς. Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι παρόμοια με εκείνα της έκθεσης στο θανατηφόρο αέριο σαρίν.
Η επίθεση έγινε με αεροπλάνα, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκαν σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. Ακολούθησε μία σειρά από αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη, με το νοσοκομείο και δύο κέντρα Πρώτων Βοηθειών στο στόχαστρο, εκεί όπου υπήρχαν τα θύματα της αρχικής επίθεσης. Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για φρικιαστική επίθεση, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για να απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Καταδίκη
Για «ειδεχθείς ενέργειες» μίλησε ο Λευκός Οίκος, που επιρρίπτει άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο». Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «όλα δείχνουν πως πρόκειται για έγκλημα πολέμου».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ ήταν ένας τρόπος για να δοκιμάσουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα η Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός διέψευσε ότι ευθύνεται για την επίθεση.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos