Ρομπότ-παπάς μιλά 5 γλώσσες και δίνει τις ευλογίες του στους πιστούς [vid]

01 Ιουνίου 2017 16:23

Πεντακόσια χρόνια μετά την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου που ζητούσε να καταργηθεί η κοσμική εξουσία του Πάπα, η τεχνολογία προκαλεί και πάλι την θρησκευτική παράδοση στη μικρή γερμανική πόλη Βίτενμπεργκ.

Ένας ιερέας – ρομπότ που δίνει ευλογίες σε πέντε γλώσσες και εκπέμπει φως από τα χέρια του, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας έκθεσης που σηματοδοτεί την επέτειο της έναρξης της Μεταρρύθμισης του Μαρτίνου Λούθηρου.

Πεντακόσια χρόνια μετά, το ρομπότ που ονομάζεται BlessU-2, έχει σκοπό να προκαλέσει συζητήσεις για το μέλλον της εκκλησίας και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

«Θέλαμε οι άνθρωποι να σκεφτούν αν είναι δυνατόν να δεχθούν ευλογίες από μία μηχανή, ή αν είναι απαραίτητη η ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτή τη θέση» δήλωσε στην Guardian, ο Στέφαν Κρεμπς της προτεσταντικής εκκλησίας στην Έσση, που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία.

Το ρομπότ διαθέτει οθόνη αφής στο ύψος του στήθους, δύο χέρια και κεφάλι. Τις τελευταίες 10 ημέρες προσφέρει ευλογίες σε μια επιλογή από γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή πολωνικά ενώ οι προσκυνητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ανδρικής ή γυναικείας φωνής.

Το ρομπότ σηκώνει τα χέρια του, αναβοσβήνει φώτα, απαγγέλει ένα βιβλικό στίχο και λέει: «Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει». Εάν του ζητηθεί, μπορεί και να δώσει μια εκτύπωση των λέξεών του, ενώ υπάρχει και ένα εφεδρικό ρομπότ σε περίπτωση βλάβης.

«Η ιδέα είναι να προκληθεί συζήτηση» δήλωσε ο Κρεμπς. «Οι άνθρωποι είναι περίεργοι, εντυπωσιασμένοι και ενδιαφέρονται. Είναι πολύ θετικοί. Αλλά μέσα στην εκκλησία μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους παπάδες με μηχανές».

Ο Κρεμπς και οι συνάδερφοί του συλλέγουν απαντήσεις για περαιτέρω ανάλυση, αλλά ο ίδιος δεν προβλέπει πως τα ρομπότ θα έδιναν λύση σε μια πανευρωπαϊκή έλλειψη ιερέων. «Ένα ρομπότ δε θα μπορούσε ποτέ να υποκαταστήσει την ποιμαντική φροντίδα» δήλωσε. «Δεν θέλουμε να βάλουμε τις μηχανές μέσα στην Εκκλησία, θέλουμε να δούμε όμως αν οι μηχανές μπορούν κατά κάποιο τρόπο να συνδεθούν με την Εκκλησία, να δώσουμε μια θεολογική προοπτική στη ρομποτική».

Να σημειωθεί πως το BlessU-2 δεν είναι το πρώτο ρομπότ που διεισδύει στον κόσμο της πίστης. Πέρυσι, ένας βουδιστικός ναός στο Πεκίνο, ανέπτυξε ένα ρομπότ – μοναχό που μπορούσε να ψάλει μάντρα και να εξηγήσει τις βασικές αρχές της θρησκείας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos