Σε πύρινο κλοιό και πάλι η Πορτογαλία καθώς επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες

11 Αυγούστου 2017 11:14

Περισσότεροι από 2.600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 62 μέτωπα στην Πορτογαλία, καθώς η επιστροφή του καύσωνα σήμανε το τέλος της ανάπαυλας από τον πύρινο εφιάλτη.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι «ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαϊών» μέχρι την Κυριακή με ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες έως και 39 βαθμούς Κελσίου, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Πατρίτσια Γκασπάρ τονίζοντας ότι η Ισπανία έστειλε πυροσβεστικές δυνάμεις και το Μαρόκο ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Πάνω από 60 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια τεράστια πυρκαϊά, που μαινόταν επί πέντε ολόκληρα μερόνυχτα, αποτέφρωσε μεγάλες δασικές εκτάσεις στο Πεδρογάο Γκράντε στην κεντρική Πορτογαλία.

11 πύρινα μέτωπα μαίνονταν ανεξέλεγκτα μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ η πυροσβεστική κατάφερε να θέσει υπό μερικό ή πλήρη έλεγχο τα υπόλοιπα.

Δραματική είναι η κατάσταση κοντά στην πόλη Αμπράντες στα κεντρικά, όπου μαίνεται δασική πυρκαϊά, που έχει φθάσει στα περίχωρα της πόλης, όπως είπε η δήμαρχος Μαρία ντο Σέου Αλμπουκέρκε.

Κάπου 800 πυροσβέστες με την υποστήριξη 250 οχημάτων προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προλάβουν τα χειρότερα, ενώ οι αρχές διέταξαν την εκκένωση τεσσάρων γειτονικών χωριών.

Οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συχνά κατεύθυνση και η χαμηλή υγρασία δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυροσβεστικής.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν φωτιές, κακοί άνθρωποι. Είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω. Δεν υπάρχει άλλη», είπε η Μαρία Κονσεϊσάο, κάτοικος ενός εκ των χωριών που εκκενώθηκαν.

Ένα άλλο πύρινο μέτωπο κοντά σε χωριό της βόρειας Πορτογαλίας ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν ένα τμήμα μήκους 30 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Λισαβώνα με το Πόρτο, ενώ στα νότια έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με τη νότια επαρχία Αλγκάρβε, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λόγω φωτιάς κοντά στην πόλη Γκραντολα.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos