«Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!» φώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη

09 Οκτωβρίου 2017 11:45

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας - Κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Η Καταλονία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι» - Μετά τις τράπεζες CaixaBank, Banco de Sabadell και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural, ήρθε η σειρά της κατασκευαστικής Abertis να συνεδριάσει για να αλλάξει έδρα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία και δείχνοντας τη διαφορά απόψεων που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων της περιοχής για το ζήτημα αυτό.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, κρατώντας ισπανικές και καταλανικές σημαίες, αλλά και πανό που έγραφαν: «Η Καταλονία είναι Ισπανία» και «Μαζί είμαστε δυνατότεροι», φωνάζοντας «Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!».

Η διαδήλωση, η οποία ήταν η πρώτη μεγαλειώδης κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας μετά την έναρξη της κρίσης, πραγματοποιήθηκε καθώς οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους, κλιμακώνοντας την ένταση στην χειρότερη πολιτική κρίση που βιώνει η Ισπανία, εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 930- 950.000 διαδηλωτές.

«Η δημοκρατία στην Ισπανία είναι εδώ για να μείνει και καμία συνωμοσία των αυτονομιστών δεν θα την καταστρέψει» δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Μάριο Βάργας Λιόσα.

Οι διαδηλωτές που κρατούσαν, επίσης, σημαίες της Καταλονίας και της ΕΕ, θεωρούν ότι αποτελούν τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που δεν έχει μιλήσει για το θέμα από τότε που οι αυτονομιστές διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιήθηκαν, ακόμη, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις Βρυξέλλες, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην πλατεία έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Αποχωρούν μεγάλες εταιρείες από την Καταλονία

Η αβεβαιότητα και η κρίση που επικρατεί στην Καταλονία έχει βάλει σε σκέψεις μεγάλες εταιρείες, ενώ άλλες έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους παίρνοντας την απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Μετά τις τράπεζες CaixaBank, Banco de Sabadell και την εταιρεία φυσικού αερίου Gas Natural, ήρθε η σειρά της Abertis, εταιρείας που κατασκευάζει, συντηρεί και διαχειρίζεται τη λειτουργία αυτοκινητοδρόμων στην Ισπανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν κανένα στέλεχος της Abertis δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις. Το διοικητικό συμβούλιο της ισπανικής εταιρείας θα συγκληθεί σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας εκτός Καταλονίας, την ώρα που το τοπικό κοινοβούλιο εξετάζει να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος.

Την Παρασκευή, η τοπική κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο – που «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω της προοπτικής απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Για τον στόχο αυτό, ορίστηκε και ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή τοπικών αξιωματούχων.

«Ο βασικός σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι να παράσχουμε ένα αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας σε κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Καταλονία» είπε ο Josep Lluis Merida, εκπρόσωπος τύπου της καταλανικής κυβέρνησης.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ισπανική κυβέρνηση έκανε ευκολότερη τη μετεγκατάσταση εταιρειών από μία περιοχή της Ισπανίας σε άλλη, θεσπίζοντας νόμο που απλοποιεί τη σχετική διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ισπανία, είπε ότι η ανεξαρτησία σημαίνει νέα ρίσκα για τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιες εξ αυτών θα επιλέξουν να μεταφέρουν αλλού την έδρα τους, σε περιοχές «όπου υπάρχει αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας».

«Δεν λέμε τι πρέπει να γίνει. Αλλά έχουμε καθήκον να προειδοποιούμε ως προς το οικονομικό κόστος της αβεβαιότητας και της αστάθειας».

Η Καταλονία είναι η σημαντικότερη περιφέρεια για την ισπανική οικονομία και φιλοξενεί 7.100 ξένες επιχειρήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι Volkswagen, Nissan και Cisco.
Εκπρόσωπος της Seat, θυγατρικής της Volkswagen, δήλωσε ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία σκέφτεται να μεταφέρει αλλού την έδρα της είναι «απλώς φήμες».

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos