Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους: Στη Γαλλία «κόβουν» τον σταυρό από άγαλμα του Πάπα

27 Οκτωβρίου 2017 13:10

Το σταυρό από ένα άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, που ορθώνεται στην πλατεία ενός χωριού της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία καλούνται να απομακρύνουν οι τοπικές αρχές με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πάνε δέκα χρόνια που το άγαλμα του Πολωνού πάπα προκαλεί αντιδράσεις στην κοινότητα Ploërmel, αλλά την περασμένη Τετάρτη (25 Οκτωβρίου) το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση για την απομάκρυνση του σταυρού από το εν λόγω άγαλμα βάσει του νόμου περί διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους.

Το έργο του Ρώσου καλλιτέχνη Ζουράμπ Τσερετελί, που έχει φιλοτεχνήσει κι ένα επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στη Μόσχα, είχε τοποθετηθεί σε μια πλατεία του χωριού στις 28 Οκτωβρίου 2006. Το άγαλμα του Πολωνού πάπα περιβάλλεται από μια αψίδα, στην κορυφή της οποίας δεσπόζει ένας σταυρός.

«Δεδομένου ότι ο σταυρός αποτελεί θρησκευτικό σήμα ή έμβλημα σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου της 9ης Δεκεμβρίου 1905 και η εγκατάστασή του από τον δήμο δεν εμπίπτει σε καμία από τις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο αυτό, η παρουσία του σε δημόσιο χώρο αντίκειται στο νόμο αυτό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ήδη από το 2010 το διοικητικό δικαστήριο του Vannes είχε κρίνει παράνομη τη χορηγία που κατέβαλε το Γενικό Συμβούλιο του διαμερίσματος του Morbihan για το άγαλμα αυτό και διέταξε την επιστροφή του ποσού. Η «Ομοσπονδία Ελεύθερης Σκέψης του Morbihan» και δύο κάτοικοι της πόλης είχαν καταλάβει το διοικητικό δικαστήριο της Ρεν μετά την άρνηση του δημάρχου να απομακρύνει το ύψους 7,5 μέτρων μνημείο.

Στις 30 Απριλίου 2015, το δικαστήριο διέταξε τον δήμαρχο του Ploërmel να απομακρύνει το μνημείο από το σημείο που βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε έξι μήνες – απόφαση η οποία ακυρώθηκε οκτώ μήνες αργότερα από το Διοικητικό Εφετείο της Νάντ, το οποίο επικαλέστηκε νομική πλάνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε εν μέρει μόνον την απόφαση του Διοικητικού δικαστηρίου τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί το άγαλμα καθεαυτό ή η αψίδα που το περιβάλλει, αλλά μόνον ο σταυρός καθώς η παρουσία του είναι αντίθετη προς το νόμο του 1905, ο οποίος απαγορεύει «την ανέγερση ή την τοποθέτηση οποιουδήποτε θρησκευτικού σήματος ή εμβλήματος σε δημόσια μνημεία ή σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δώσει προθεσμία έξι μηνών στο δήμο για να εφαρμόσει την απόφασή του.

Αλλά ο δεξιός δήμαρχος του Ploërmel, Patrick Le Diffon, δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει αμαχητί τα όπλα. Δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το άγαλμα είναι μέρος του τοπίου του Ploërmel εδώ και δώδεκα χρόνια. Δεν ενοχλεί τους κατοίκους. Αντίθετα, είναι ένα αναμφισβήτητο τουριστικό ατού για τον δήμο», λέει ο δήμαρχος που εξελέγη με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Και υποστηρίζει ότι πρόκειται για «έργο τέχνης, που χρειάζεται την εξουσιοδότηση του καλλιτέχνη» για να τροποποιηθεί.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos