Οργή σε Μαλαισία και Ινδονησία για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

08 Δεκεμβρίου 2017 13:13

Χιλιάδες διαδηλωτές στις κυρίως μουσουλμανικές Ινδονησία και Μαλαισία βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την ώρα που οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας έξω από τις αμερικανικές πρεσβείες.

Οι ηγέτες των δύο ασιατικών χωρών ένωσαν την φωνή τους με εκείνη της διεθνούς κοινότητας για να καταδικάσουν την κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, κάποιοι από αυτούς φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και καίγοντας ένα ομοίωμα του Τραμπ, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα λευκά, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, της χώρας με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό τον κόσμο.

Κάποιοι φορούσαν παλαιστινιακές μαντίλες και κουνούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ άλλοι φώναζαν "Αλλάχου Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι Ύψιστος).

"Εχουμε θέσει σε επιφυλακή το προσωπικό και περιπόλους για να διασφαλίσουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αναμένουμε από 500 ως 1.000 διαδηλωτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζακάρτας Άργκο Γιουγουόνο.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό προξενείο στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Σουραμπάγια, δεν θα εξυπηρετεί σήμερα το κοινό.

Η Ινδονησία είναι επί μακρόν ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο κάλεσε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών του να καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις.

Στην Μαλαισία ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος Οργανισμός των Ενωμένων Μαλαίων (UMNO) και το δημοφιλές δεξιό Ισλαμικό Κόμμα Ολόκληρης της Μαλαισίας (PAS), αμφότερα τα οποία εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μουσουλμάνων Μαλαίων, ηγήθηκαν της πορείας και εκπρόσωποι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς επρόκειτο να συμμετάσχουν.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στη Νότια Ασία.

Το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα του Πακιστάν, το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, έχει επίσης ανακοινώσει διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ τα επόμενα χρόνια.

Διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεσπάσει στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνους σε νέα ιντιφάντα.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos