Έδωσαν τα χέρια Μέι-Γιούνκερ για το Brexit: Ξεκινάει η β' φάση των διαπραγματεύσεων

08 Δεκεμβρίου 2017 14:49

Γιούνκερ: «Έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν» - Μέι: «Η Βρετανία επιθυμεί μια βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ - Υπάρχει συμφωνία επίσης για ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν το πρωί για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit που αφορά τους όρους του διαζυγίου και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Λονδίνου.

Έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από τη Δευτέρα μέχρι την αιφνίδια σημερινή πρωινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξή της, η Επιτροπή που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος των 27 ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την έναρξη των συνομιλιών της δεύτερης φάσης που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
«Πιστεύω πως έχουμε κάνει την πρόοδο που χρειαζόμασταν», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σημειώνοντας πως η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί συμβιβασμό. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΕΕ όπως και για το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει γίνει επαρκής πρόοδος στο θέμα του «διαζυγίου» και πως θα εισέλθουν στη δεύτερη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά της ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η συμφωνία ωστόσο δεν περιλαμβάνει ειδικό status για την Βόρεια Ιρλανδία και υπάρχουν προβλέψεις για τη διατήρηση της κοινής αγοράς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. «Είμαι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα επιλύσουν και τα εσωτερικά ζητήματα με την Β. Ιρλανδία αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους στα ανοιχτά ζητήματα. Υπάρχει συμφωνία επίσης για ανοιχτά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία» είπε η Μέι.
και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Πάντως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

H Βρετανία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη της αποχώρησής της από την Ε.Ε., δήλωσε ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σχολιάζοντας την συμφωνία που επετεύχθη νωρίτερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών.

«Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την επίτευξη του Brexit. Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επετεύχθη επαρκής πρόοδος» για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Ντέιβις σε μήνυμά του στο Twitter.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos