Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ουγγαρία για το νόμο «Σταματήστε τον Σόρος»

19 Ιουλίου 2018 14:55

Η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη νέα νομοθεσία για το άσυλο και τις επιστροφές μεταναστών – Θεωρείται ότι δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο


Αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεωρεί η Κομισιόν το νομοσχέδιο «Σταματήστε τον Σόρος» που πέρασε από την Βουλή της Ουγγαρίας το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, με αντικείμενο το άσυλο και τις επιστροφές μεταναστών.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ), καθώς θεωρεί ότι δεν πληροί τους όρους της Οδηγίας για τη Διαδικασία Ασύλου. Κι αυτό, επειδή η υποβολή αίτησης ασύλου επιτρέπεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και μετά από υπερβολικά μεγάλη περίοδο αναμονής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουγγαρία δεν τηρεί τη μέγιστη διάρκεια των 4 εβδομάδων κατά την οποία ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει σε κέντρο διέλευσης, ούτε παρέχει ειδικές εγγυήσεις για τους ευάλωτους αιτούντες, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα δεν παρέχει αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Απεριόριστη κράτηση σε ζώνες διέλευσης

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των μεταναστών, η Επιτροπή κατηγορεί την Ουγγαρία για την απεριόριστη κράτηση αιτούντων άσυλο σε ζώνες διέλευσης, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων και χωρίς να τηρούνται οι ισχύουσες διαδικαστικές εγγυήσεις.

Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι στο ζήτημα των επιστροφών, η ουγγρική νομοθεσία δεν διασφαλίζει ότι εκδίδονται μεμονωμένα, ούτε περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα, οι μετανάστες να κινδυνεύουν να επιστραφούν χωρίς τις κατάλληλες διασφαλίσεις και κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία για το νομοσχέδιο «Σταματήστε τον Σόρος», που ποινικοποιεί κάθε βοήθεια που προσφέρεται από εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από οποιοδήποτε πρόσωπο σε άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου ή άδειας παραμονής στην Ουγγαρία.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες, εμποδίζοντας κάθε πρόσωπο που υπόκειται σε ποινική διαδικασία δυνάμει των νόμων αυτών να προσεγγίσει τις ζώνες διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο. Οι κυρώσεις εκτείνονται από τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τη φυλάκιση έως ένα έτος και την απέλαση από τη χώρα.

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos