Αρχαιολόγοι ίσως βρήκαν το θρυλικό πλοίο «HMS Endeavour» του Τζέιμς Κουκ

19 Σεπτεμβρίου 2018 11:31

Το Endeavour αγοράστηκε από το Βρετανικό Ναυτικό το 1768 και πλοηγήθηκε από τον Κουκ για να διεκδικήσει την Terra Australis για λογαριασμό των Βρετανών κατά τη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού του.


Ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια μυστήρια όλων των εποχών θα μπορούσε να έχει λυθεί με την ανακάλυψη του HMS Endeavour -το πλοίο στο οποίο ο θρυλικός Τζέιμς Κουκ ήταν καπετάνιος στο πρώτο ταξίδι στην Αυστραλία.

Θαλάσσιοι αρχαιολόγοι αναμένεται να ανακοινώσουν μια σημαντική ανακάλυψη στην 25ετή έρευνα για το ιστορικό 250χρονο πλοίο την Παρασκευή.

Πιστεύεται ότι ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης του πλοίου βρίσκεται στο λιμάνι του Νιούπορτ, έξω από το Ρόουντ Άιλαντ, στη βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η έρευνα έχει περιοριστεί σε μια περιοχή λίγο έξω από την ακτή Goat Island κοντά στο Gurneys Resort.

Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας (ANMM) και το Έργο Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Ρόουντ Άιλαντ (RIMAP) θα κυκλοφορήσουν μια 3D εικόνα του ιστότοπου κατά την επίσημη ανακοίνωση.

Αλλά η προέλευση του πλοίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρι να ανασκαφούν τα υπολείμματα - κάτι που οι ερευνητές αναμένουν ότι θα συμβεί το επόμενο έτος.

Η διευθύντρια του RIMAP, Kathy Abbass, δήλωσε στην εφημερίδαα Fairfax ότι οι ερευνητές «πλησιάζουν» στο ναυάγιο μετά τον εντοπισμό ιστορικών εγγράφων στο Λονδίνο που καθοδήγησαν την ομάδα της στο Newport Harbour.

«Τώρα που το RIMAP και το ANMM έχουν εντοπίσει μια πιθανή τοποθεσία στο Newport Harbour που μπορεί να είναι το «Lord Sandwich», πρώην «Endeavour», η λεπτομερής εργασία πρέπει να αρχίσει να το αποδεικνύει», δήλωσε ο Dr Abbass σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ομάδας την Τρίτη.

«Συνεπώς, η συλλογή χρημάτων συνεχίζεται για τη διευκόλυνση διαχείρισης αντικειμένων που απαιτείται για την επεξεργασία, την αποθήκευση και την απεικόνιση των αντικειμένων που θα προκύψουν από την προγραμματισμένη ανασκαφή του 2019».

Το Endeavour αγοράστηκε από το Βρετανικό Ναυτικό το 1768 και πλοηγήθηκε από τον Κουκ για να διεκδικήσει την Αυστραλία -τότε γνωστή ως Terra Australis- για λογαριασμό των Βρετανών κατά τη διάρκεια του ιστορικού ταξιδιού του.

Έγινε το πρώτο πλοίο που έφτασε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας όταν ο Κουκ έφτασε στο χώρο που σήμερα είναι γνωστός ως Botany Bay το 1770.

Το πλοίο μετονομάστηκε αργότερα στον κόμη του Σάντουιτς και το τελευταία εθεάθη το 1778 ενώ χρησιμοποιούνταν για μεταφορικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του αμερικανικού πολέμου της ανεξαρτησίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Endeavour ήταν μέρος ενός στόλου 13 πλοίων που απεστάλησαν από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου για το μπλοκάρισμα του λιμανιού του Νιούπορτ από τους Γάλλους.

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos