Παγερή υποδοχή από τον Γερμανό πρόεδρο στον Ερντογάν

28 Σεπτεμβρίου 2018 12:28

Παγερή υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στον Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί να στρώθηκαν τα κόκκινα χαλιά για τον Τούρκο πρόεδρο στο κάστρο Bellevue, αλλά κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος οι δύο ηγέτες απέφυγαν να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους.

Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν ο Σταϊνμάγιερ είχε πει ότι δεν περιμένει εξομάλυνση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, αλλά μπορεί να αποτελέσει μιαν αρχή, ενώ ο Ερντογάν είπε ότι προβλέπει στο λιώσιμο του πάγου με τους «Γερμανούς φίλους» του.

Μετά τη συνάντηση με τον Στάινμαγιερ θα ακολουθήσει τετ-α-τετ του Τούρκου προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο η συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στην πιθανή παρουσία σ’ αυτήν του πρώην αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντουντάρ, που ζει εδώ και δύο χρόνια αυτοεξόριστος στη Γερμανία καθώς έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε σχεδόν έξι χρόνια φυλάκιση για ένα άρθρο που αποκάλυπτε τις παραδόσεις όπλων στους τζιχαντιστές του ISIS από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σκληρή γλώσσα από τη Μέρκελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική από τη Γερμανίδα καγκελάριο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι όπως θα ήθελα να τη φαντάζομαι», είπε η Μέρκελ χθες σε εκδήλωση στο Άουγκσμπουργκ. Τόνισε ότι θα αναφέρει όποια σημεία χρήζουν κριτικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα όπου δεν γίνονται επαρκώς σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μέρκελ έχει δεχθεί έντονες πιέσεις να θίξει το θέμα αυτό στον Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψή του, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία λόγω του ολοένα και αυταρχικότερου στυλ διακυβέρνησης του Τούρκου προέδρου.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos