Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν είναι πλέον «κατεχόμενα από το Ισραήλ» τα Υψίπεδα του Γκολάν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

14 Μαρτίου 2019 10:07

Τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν δεν αποτελούν πλέον περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ» για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην τελευταία έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάλειψε τον όρο «κατεχόμενα», διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει αλλαγή της πολιτικής της Ουάσινγκτον.

Στο αναθεωρημένο κείμενο της έκθεσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα Υψίπεδα του Γκολάν περιγράφονται ως περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχές που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ το 1967.

Και για τις δυο περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι όροι «κατεχόμενοι» ή «υπό κατοχή».

Τι «τρέχει» στο παρασκήνιο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ισραήλ έχει αποδυθεί σε εντατικό lobbying στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ώστε η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, που προσάρτησε de facto το 1981.

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτά τα εδάφη κρίσιμα για την άμυνα της χώρας.

Ερωτηθείς για αυτή την αλλαγή φρασεολογίας, που πολύ απέχει από το να είναι ανώδυνη -το ζήτημα είναι εξαιρετικά ακανθώδες στη Μέση Ανατολή- ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε να πει σε δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην «πολιτική μας έναντι αυτών των περιοχών και την ανάγκη να υπάρξει λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Πάντως «το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι θέμα νομικού καθεστώτος», έκρινε ο αξιωματούχος, ο Μάικλ Κόζακ.

Οι πρώτες τροποποιήσεις του 2018

Μια σημασιολογική εξέλιξη είχε κάνει την εμφάνισή της ήδη από την προηγούμενη τέτοια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το 2018.

Τότε, στο κεφάλαιο που αναφερόταν τα προηγούμενα χρόνια στο «Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη», ο τίτλος είχε αλλάξει σε «Ισραήλ, Γκολάν, Δυτική Όχθη και Γάζα», διατύπωση που παρέμεινε φέτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διατυμπανίζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, αναγνώρισε εξάλλου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη με την αμερικανική διπλωματική προσέγγιση δεκαετιών και τη διεθνή συναίνεση, αλλά και προκαλώντας την οργή των παλαιστίνιων ηγετών.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Από τεχνική άποψη, το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Στη γραμμή της κατάπαυσης του πυρός επικρατούσε για καιρό σχετική ηρεμία, κατάσταση που μεταβλήθηκε άρδην αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, αμερικανός γερουσιαστής με επιρροή, στενός σύμμαχος του προέδρου Τραμπ, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο τμήμα του Γκολάν που κατέχει κι έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, ότι εργάζεται προκειμένου η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στο συγκεκριμένο κομμάτι των Υψιπέδων αυτών στρατηγικής σημασίας.

www.iefimerida.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr