Έβερεστ: Λιώνουν οι πάγοι και εμφανίζονται δεκάδες σοροί ορειβατών

21 Μαρτίου 2019 18:56

 Δεκάδες σοροί ορειβατών εντοπίζονται όλο και συχνότερα στο Έβερεστ από το λιώσιμο των πάγων, το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.


Τα πτώματα βρίσκονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους. Πρόκειται για ανθρώπους η τύχη των οποίων αγνοείτο ακόμη και πολλά χρόνια.

Παραπάνω από 300 ορειβάτες υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Τα 2/3 των σορών δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, καθώς παραμένουν θαμμένα κάτω από το χιόνι και τον πάγο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο όρος, τονίζει ότι ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 νεκρούς. Πολύ συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα άκρα, κοντά στο καμπ του Έβερεστ.
Σοροί ως… σημαδούρες

Τα περισσότερα πτώματα που έχουν εντοπιστεί ως τώρα, αφορούν πρόσφατα περιστατικά.

Μερικά από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «σημαδούρες» από τους ορειβάτες.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι από πράσινες μπότες κοντά στην κορυφή αποτελούν «σημαδούρα». Ανήκουν σε ορειβάτη που πέθανε κάτω από έναν βράχο. Οι πράσινες μπότες του, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στα πόδια του, χρησιμεύουν ως… σημάδι στη διαδρομή αναρρίχησης.

Η ανάκτηση και η αφαίρεση των σωμάτων από τους καταυλισμούς που βρίσκονται σε πολύ υψηλά σημεία, μπορεί να είναι δαπανηρή και εξαιρετικά δύσκολη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μία από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, κοντά στην κορυφή» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.

Ενώ εξήγησε πως «το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά. Έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο».
Οι παγετώνες λιώνουν και μειώνονται επικίνδυνα

Μελέτες αποκαλύπτουν πως οι παγετώνες στην περιοχή του Έβερεστ λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς και μειώνονται επικίνδυνα.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2015 αποκάλυψε πως οι λίμνες στον παγετώνα Κούμπου, όπου οι αναρριχητές πρέπει να διασχίζουν για να φτάσουν στην κορυφή, μεγαλώνουν και ενώνονται λόγω της επιταχυνόμενης τήξης.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, το 2018 διέσχισε τον παγετώνα Κούμπου και βρήκε τον πάγο να είναι πιο ζεστός από το αναμενόμενο.

cnn.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos