Εκκένωση θρίλερ 1.300 επιβατών από κρουαζιερόπλοιο -Βίντεο τρόμου

24 Μαρτίου 2019 00:06

Ολονύχτιο θρίλερ στις νορβηγικές ακτές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι του Σαββάτου επιχείρηση εκκένωσης του κρουζιερόπλοιου Viking Sky στο οποίο επιβαίνουν 1.300 άτομα και το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη.

Το Viking Sky με 1.300 επιβαίνοντες (915 επιβάτες και 458 άτομα πλήρωμα) ενώ έπλεε ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα για ώρα να πλέει ακυβέρνητο. Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου εξέπεμψε mayday και αμέσως στήθηκε επιχείρηση εκκένωσης, η οποία γίνεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Την ώρα εκείνη στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή, με τα κύματα να φθάνουν κατά ορισμένες μαρτυρίες και τα 10 με 12 μέτρα ύψους, τα 6 με 8 μέτρα σύμφωνα με το Μετεωορολογικό Ινστιτούτο Νορβηγίας.

Το πλήρωμα του Viking Sky λίγο αργότερα κατάφερε να βάλει μπρος τη μια μηχανή και να πλεύσει προς τις ακτές. Από τότε βρίσκεται σε απόσταση ενός μιλίου από τις ακτές και σύμφωνα με τις νορβηγικές αρχές, ενώ γίνεται προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργεία και η δεύτερη μηχανή του πλοίου.

 Αμέσως στήθηκε επιχείρηση εκκένωσης με τη συμμετοχή πλοιαρίων και ελικοπτέρων. Ωστόσο, οι συνθήκες ήταν τόσο κακές που τα πλοιάρια δεν μπορέσαν να βοηθήσουν. Μάλιστα, ένα δεύτερο πλοίο, ένα φορτηγό πλοίο με εννεαμελές πλήρωμα, επίσης εκκενώθηκε σε κοντινή απόσταση, αφού υπέστη κι εκείνο μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να σπεύσουν προς το σημείο κι επομένως να καθυστερήσει η επιχείρηση αερομεταφοράς από το κρουαζιερόπλοιο, εξήγησε το κέντρο επιχειρήσεων διάσωσης.

Το δεύτερο πλοίο που πήγε για βοήθεια αλλά χρειάστηκε και εκείνο βοήθεια. Το δεύτερο πλοίο που πήγε για βοήθεια αλλά χρειάστηκε και εκείνο βοήθεια.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα από πλήρωμα πλοιαρίου:

Την ίδια ώρα με εξαιρετική δυσκολία συνεχίζεται η εκκένωση μέσω ελικοπτέρων.

Τα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότηα να μεταφέρουν κάθε φορά μέχρι 20 άτομα, τα οποία επιβιβάζονται ένα ένα εξαιτίας των κακών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οπως είναι φυσικό οι επιβάτες του Viking Sky είναι τρομαγμένοι και φοβούνται ακόμη και να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο.

Γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), 136 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Κέντρου Διάσωσης της νότιας Νορβηγίας, ο Περ Φζελντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα. Στο πλοίο, «οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Οι επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου μεταφέρονται σε κέντρο που έχει στηθεί για να τους υποδεχθεί σε ένα παραθαλάσσιο χωριό βόρεια της πόλης Molde στη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Οι επιβάτες προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας, επισήμανε ο Φζελντ.

Εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών διάσωσης Μποργκχίλντ Έλντοεν εξήγησε ότι η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οκτώ εκ των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το πλοίο έχουν τραυματιστεί, τρεις εκ των οποίων, σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ, σοβαρά.

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου περιέγραψαν τη στιγμή που οι μηχανές του πλοίου σταμάτησαν αλλά και την επιχείρηση εκκένωσής του.

«Ένα κύμα έσπασε μια πόρτα ακριβώς πίσω μας και αμέσως άρχισαν να μπαίνουν νερά». Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω βίντεο:

Ενα άλλο βίντεο δείχνει σανίδες από την οροφή να πέφτουν και να χτυπούν στα κεφάλια τους επιβάτες που κάθονται φορώντας τα σωσίβιά τους στο σαλόνι, ενώ φεύγουν πολυθρόνες και δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι.

​«Είχαμε καθίσει για να γευματίσουμε όταν άρχισε το πλοίο να τραντάζεται» αφηγήθηκε ο Αμερικανός Τζον Κάρι.

«Νερό άρχισε να μπαίνει στο πλοίο. Επικράτησε χάος» συνέχισε.

«Τρώγαμε μεσημεριανό όταν το πλοίο άρχισε να τραντάζεται. Τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν και νερό εισήλθε στο εσωτερικό. Επικρατούσε χάος. Αλλά και το ταξίδι με το ελικόπτερο, θα ήθελα απλά να το ξεχάσω. Δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό» αφηγείται ο Αμερικανός Τζον Κάρι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τόσο τρομακτικό. Άρχισα να προσεύχομαι, προσευχήθηκαν για την ασφάλεια όλων όσοι ήμασταν στο πλοίο» περιέγραψε από την πλευρά της μία επιβάτισσα, που έχει ήδη φθάσει στη στεριά, η Τζάνετ Τζέικομπ.

«Το ταξίδι με το ελικόπτερο ήταν τρομακτικό. Οι άνεμοι, ήταν σαν ανεμοστρόβιλος» σημείωσε.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες αρχές και ακολουθούμε όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.
Επιπλέον, η Viking έχει αποστείλει μια επιχειρησιακή ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη της εταιρείας, στη Molde.

Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία των επιβατών και του πληρώματός μας και σε στενή συνεργασία με τη Νορβηγική Ακτοφυλακή ο καπετάνιος αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση των επιβαινόντων από το πλοίο με ελικόπτερο.

Το πλοίο προχωρά μόνο του και ένα ρυμουλκό βρίσκεται δίπλα του.

Η εκκένωση συνεχίζεται με όλη την απαραίτητη προσοχή. Έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός τραυματισμών, αλλά όχι σοβαροί.

Οι επιβάτες που εκκενώνουν το πλοίο φιλοξενούνται σε τοπικά ξενοδοχεία και η Viking θα φροντίσει για τις πτήσεις επιστροφής για όλους».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos