Κυπριακή ΑΟΖ: Όλοι εναντίον της Τουρκίας αλλά ο «Πορθητής» προχωράει με τη γεώτρηση

16 Ιουνίου 2019 22:00

Παρά την πίεση από ΕΕ, ΗΠΑ και χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος φτάνοντας μέχρι του σημείου να επιτεθεί προσωπικά στον Μακρόν - Στάση αναμονής από την Ελλάδα -


Η Λευκωσία επιθυμεί για την Τουρκία κυρώσεις όπως αυτές στη Ρωσία για την Κριμαία
Απτόητη παραμένει η Τουρκία όσον αφορά την προκλητική της παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη Λευκωσία να έχει ενδείξεις από σεισμολογικά στοιχεία που δείχνουν κάποια δραστηριότητα και την κίνηση των υποστηρικτικών πλοίων ότι ο «Πορθητής» προχωράει με τη γεώτρηση, μολονότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πλοίο-γεωτρύπανο έχει όντως ξεκινήσει την παράνομή του δραστηριότητα.

 

Παρά τη φραστική υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία - δια μέσου της Συνόδου των χωρών του Νότου - στην Κύπρο η Άγκυρα επιμένει να αδιαφορεί με τον «απασφαλισμένο» πρόεδρο Ερντογάν να μην διστάζει να επιτεθεί ακόμα και προσωπικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να προτίθεται να παρέμβει με άλλους τρόπους πλην των διπλωματικών κινήσεων. Άλλωστε δεν έχει και δυνατότητες άλλου είδους παρέμβασης.

Τη Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας την εξέταση λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας.

Η Λευκωσία επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Τουρκία, παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την Κριμαία. Ωστόσο κάποιες χώρες της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας απαιτώντας από την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις. Ενστάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία είχαν διατυπώσει και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και αυτό το χρησιμοποιούν ως άλλοθι κάποιοι εταίροι στην ΕΕ, που δείχνουν απρόθυμοι για έγκριση κυρώσεων στη Τουρκία.

Η στάση της Ελλάδας

Με τη σειρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε –μέσω διπλωματικών πηγών– την αντίδραση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για μία χώρα που «απομονώνεται και πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».

Διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν στο ΘΕΜΑ ότι αν και σε επιφυλακή, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, όμως, «εξετάζονται όλα τα σενάρια και γίνονται προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο».

Αν και το απεύχεται, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν συνείδηση ότι η ένταση θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα κλιμακωθεί. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά, λοιπόν, πού θα σταματήσει η κλιμάκωση; Η Άγκυρα δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από την απόφασή της να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να σταματήσει τις γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil και της γαλλικής Total, έχει επιλέξει να δημιουργήσει τετελεσμένο, πραγματοποιώντας δικές της γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικά τώρα που ενεργοποίησε το τουρκικό γεωτρύπανο, επιχειρεί με το έτσι θέλω να πλήξει βάναυσα την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας την κράτος περιορισμένης κυριαρχίας.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos