Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ: H τουρκική εισβολή απειλεί να πυροδοτήσει ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Συρία

10 Οκτωβρίου 2019 12:23

O βόμβος των μαχητικών της Τουρκίας κι οι σφοδροί βομβαρδισμοί εκατοντάδων κουρδικών στόχων από χθες το απόγευμα, που ξεκίνησε η εισβολή, έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους των μεθοριακών πόλεων στη βόρεια Συρία, που σπεύδουν κατά κύματα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

 

Και μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι η επιχείρηση θα είναι «αναλογική και υπεύθυνη», αλλά ο ΟΗΕ έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι η τουρκική εισβολή μπορεί να απειλήσει σοβαρά τις ζωές των περίπου 1,7 εκατ. ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, πόσω μάλλον που η επιβίωση 700.000 εξ’ αυτών εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι συγκρούσεις μπορούν να ωθήσουν έως και 300.000 ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Στο δρόμο της προσφυγιάς κάτοικοι της μεθορίου με την Τουρκία

Ήδη σε μεθοριακές πόλεις όπως το Ρας αλ Άιν και το Ταλ Αμπιάντ δεκάδες οικογένειες Κούρδων μάζεψαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και πήραν των ομματιών τους με το πρώτο κύμα των βομβαρδισμών στα περίχωρα φοβούμενες ότι θα στοχοποιηθούν από τις δυνάμεις της Τουρκίας λόγω της εθνικότητάς τους. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη, παιδιά σπαράζουν στο κλάμα κι οι γονείς τους δεν βρίσκουν τρόπο να τα καθησυχάσουν. «Ο κόσμος φοβάται μια πιθανή γενοκτονία. Είναι μια σκέτη καταστροφή», είπε μια κάτοικος του Ταλ Αμπιάντ.

Οικογένειες στη βόρεια Συρία παίρνουν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς / Φωτογραφία: ΑΡ
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα ποτάμια αμάχων καταφεύγουν στην εξοχή για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τις οβίδες καθώς κυκλοφορούν φήμες για επιθέσεις αντεκδίκησης από τους Σύρους αντάρτες συμμάχους της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Έως και 300.000 άνθρωποι μπορεί να εκτοπιστούν λόγω της νέας εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, εκτιμούν ο ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής / Φωτογραφία: ΑΡ
Λάδι στη φωτιά έδωσαν και δηλώσεις τους ότι δεν θα δείξουν κανένα έλεος στους μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών. «Χτυπήστε τους με σιδερένια γροθιά, κάντε τους να γευθούν την κόλαση των πυρών σας», είπε χθες στους μαχητές του ο «Συριακός Εθνικός Στρατός», τον οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα.

Φόβοι για εκτοπισμό έως και 300.0000 ανθρώπων στη βόρεια Συρία
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι κατέγραψαν πέρυσι πολλές «τυφλές επιθέσεις» των δυνάμεων της Τουρκίας και των συμμάχων τους και σε λιγότερο βαθμό από τις κουρδικές δυνάμεις, επιθέσεις που κατέληξαν στους θανάτους πολλών αμάχων στην Αφρίν και την Αζάζ στην επαρχία του Χαλεπίου και φοβούνται μήπως συμβεί το ίδιο και με τη νέα τουρκική εισβολή. O OHE και υπηρεσίες αρωγής υπολογίζουν ότι καθώς συνεχίζονται οι μάχες μπορεί να οδηγήσουν στον εκτοπισμό 100.000-300.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν πάρει αρκετές φορές το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν ήδη σε άθλιες συνθήκες. Όπως δήλωσε η Σάρα Καγιαλί της Human Rights Watch στον Independent, μια από τις βασικές πηγές ανησυχίας είναι μια νέα προσφυγική κρίση καθώς όλοι οι καταυλισμοί στη βόρεια Συρία είναι κατάμεστοι και υποχρηματοδοτούνται. Οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες για την επιβίωση υποδομές, όπως π.χ. δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης στους υφιστάμενους καταυλισμούς. Η Σόνια Κους της οργάνωσης Save the Children φοβάται ότι τους μεγαλύτερους κινδύνους θα αντιμετωπίσουν κάπου 9.000 παιδιά από περίπου 40 χώρες που βγήκαν τον περασμένο Μάρτιο από εδάφη που ήλεγχε ο ISIS και βρίσκονται τώρα σε ειδικά στρατόπεδα, τα οποία μπορεί να περιέλθουν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Πρόσθετη πηγή φόβου είναι τι θα απογίνουν τα περίπου δύο εκατομμύρια από τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της η Τουρκία και θέλει να επαναπατρίσει στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Τουρκία. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι αδύνατο για την Άγκυρα να εγγυηθεί την ασφάλειά τους εκεί…

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr