Το CDU ξεκινά την αναζήτηση νέου ηγέτη την ερχόμενη εβδομάδα

13 Φεβρουαρίου 2020 12:43

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η απερχόμενη πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τη διαδικασία επιλογής προσώπων, από τα οποία θα αναδειχθεί ο διάδοχός της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Λίγες μέρες μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την προεδρία της CDU και να μη κατεβεί υποψήφια για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία – απόφαση που προκάλεσε σοκ στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας - η Καρενμπάουερ αποκάλυψε ότι έχει προσκαλέσει σε συζήτηση όλους εκείνους, τα ονόματα των οποίων κυκλοφορούν στα τραπέζι ως υποψήφιων διαδόχων της. «Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρία ονόματα. Θα δούμε αν θα βγουν κι άλλοι και αν θα είναι άντρες ή γυναίκες», δήλωσε. Η ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν τα γερμανικά ΜΜΕ, είχε πει την περασμένη Δευτέρα ότι η απόφαση για το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί πιθανώς πιθανότητα δεν θα ληφθεί πριν το συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο, αλά όπως τόνισε στο Reuters μπορεί να διοριστεί αντικαταστάτης της πριν τη θερινή διακοπή της Μπούντεσταγκ κι ενώ η Γερμανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της ΕΕ. «Θα πάρουμε μια απόφαση που θα είναι σημαντική για την CDU», είπε η Καρενμπάουερ, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη της ο πρόεδρος του κόμματος και ο υποψήφιος καγκελάριός του πρέπει να είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.

Αν και δεν κατονόμασε τους πιθανούς υποψηφίους, τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι εκείνα του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, του εσωκομματικού αντιπάλου της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς, που είχε χάσει οριακά από την Καρενμπάουερ τον Δεκέμβριο του 2018 τη μάχη για την προεδρία της CDU και του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.
Ποιοι είναι οι δελφίνοι μέχρι στιγμής

Σαφέστερα τοποθετήθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα και κατά την τελευταία ανάδειξη Προέδρου της CDU χωρίς να περάσει στον β΄ γύρο. «Λέω πάντα – νομίζω το έχω αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια – ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες», υπογράμμισε ο 39χρονος κ. Σπαν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ο φερόμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU και φιναλίστ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές Φρίντριχ Μερτς, ήταν εκείνος στον οποίο στράφηκαν τα βλέμματα όλων μετά την ανακοίνωση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι δεν θα είναι υποψήφια Καγκελάριος και θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU. Ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει ότι σκοπεύει να στηρίξει την αρχηγό του κόμματος στις διαδικασίες που περιέγραψε και παρέπεμψε τις όποιες ανακοινώσεις για αργότερα. Ωστόσο κατά το περιβάλλον του, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), όχι μόνο σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά έχει ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων.

Νέο πρόσωπο στην εξίσωση είναι, όπως φαίνεται, ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι κινείται περισσότερο στην γραμμή της απερχόμενης ηγεσίας και τοποθετείται ξεκάθαρα στο κέντρο. Μάλιστα ένα από τα διακινούμενα σενάρια θέλει τον κ. Λάσετ να αναλαμβάνει την καγκελαρία πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας και τον κ. Μερτς να γίνεται υπουργός Οικονομίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – αν επιβεβαιωθεί – θα είναι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας και αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), αδελφού κόμματος του CDU στην Βαυαρία, Μάρκους Σέντερ. Στην περίπτωση που ο κ. Σέντερ εκλεγεί υποψήφιος Καγκελάριος των CDU/CSU, δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Θα παραμείνει τότε πρόεδρος του CDU η Κραμπ-Καρενμπάουερ; Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, έχει ξεκαθαρίσει ότι το σχέδιο της απερχόμενης αρχηγού, με ορίζοντα το τέλος του έτους, δεν τον βρίσκει καθόλου σύμφωνο, ενώ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου η παράταξη σε αυτό το διάστημα να συνεχίσει να φθείρεται. Για την ώρα, ο κ. Σέντερ επιμένει ότι το θέμα δεν είναι η ηγεσία του CDU, αλλά το μέλλον της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για το μέλλον του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με πολλά στελέχη να προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες διαδοχής, προκειμένου το κόμμα να μην πληρώσει το τίμημα της παρατεταμένης εσωστρέφειας, όπως συνέβη με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με στελέχη και μέλη της CDU, κριτήριο της επιλογής του αρχηγού και υποψηφίου καγκελάριου θα είναι πιθανότατα ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στα παλιά του ποσοστά.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos