×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρωταγωνίστρια η Μέρκελ και στις ευρωεκλογές

20 Μαϊος 2014 11:41

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι φυσικά υποψήφια για μία θέση σε Ευρωβουλή, Κομισιόν ή κάποιο άλλο όργανο της ΕΕ.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, από τη στιγμή που είναι... καγκελάριος της Γερμανίας με θητεία έως το 2017;

Το γεγονός, ωστόσο, προφανώς δεν εμποδίζει τη «σιδηρά» ηγέτιδα από το να είναι το κεντρικό πρόσωπο των ευρωεκλογών στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες CDU-CSU της Μέρκελ οδεύουν για θρίαμβο στις ευρωεκλογές κι αυτό παρά την όποια διαρροή ψήφων προς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).

Οι δημοσκοπήσεις τούς παρουσιάζουν να διατηρούν ένα προβάδισμα περίπου 10 μονάδων από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (38% έναντι 27%).

Η συγκεκριμένη τάση έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον συνολικά της ΕΕ, από τη στιγμή που η Γερμανία είναι η χώρα που λόγω πληθυσμού εκλέγει περισσότερους βουλευτές από κάθε άλλη στο Ευρωκοινοβούλιο (96 σε σύνολο 751) και ως εκ τούτου... επηρεάζει τις εξελίξεις.

Η Μέρκελ πρωταγωνιστεί στην προεκλογική εκστρατεία του CDU για την Ευρώπη, μία εκστρατεία από την οποία «περιέργως» απουσιάζει ο επίσημος υποψήφιος των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η υψηλή δημοφιλία της Μέρκελ εντός των γερμανικών συνόρων δικαιολογεί την παρουσία της στις αφίσες του κόμματος, αλλά όχι και την απουσία του Λουξεμβούργιου Γιούνκερ από αυτές.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως η Μέρκελ αντιπαθεί τον Γιούνκερ και πως ουσιαστικά αναγκάστηκε να τον δεχτεί ως υποψήφιο για την Κομισιόν, σε απάντηση προς τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες που εξέλεξαν τον δικό τους υποψήφιο (Μάρτιν Σουλτς) για το συγκεκριμένο πόστο.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκτούν νόημα και οι πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ πως ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα είναι απαραιτήτως και ο εκλεκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές. Λέτε οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες να στηρίξουν Σουλτς; Πολύ δύσκολο, αλλά όχι κι απίθανο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos