×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ποιος ο πρόεδρος της Κομισιόν;

27 Μαϊος 2014 09:47

Πριν καλά καλά φύγουν οι εξέδρες, τα ηχεία και τα φώτα που είχαν στηθεί μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο για τη βραδιά των εκλογών, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει

από την Κυριακή το βράδυ στη βελγική πρωτεύουσα είναι βασικά μία. Ποιος θα πάρει τη σημαντικότερη θέση στην Ευρώπη, αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ξεκαθάρισε τη θέση του τα ξημερώματα της Δευτέρας, λέγοντας ότι «εγώ θα γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το ΕΛΚ είναι και ο νικητής των εκλογών». Και όντως από τις καταμετρήσεις μέχρι στιγμής το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου με 213 έδρες από τις 751 στο σύνολο, παρόλο που σημείωσε πτώση από τις εκλογές του 2009 όταν κατείχε 269 έδρες. Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι παρόλο που πολλοί θα ήθελαν να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να εκλέξουν τον καινούργιο πρόεδρο πίσω από κλειστές πόρτες, αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να ληφθούν υπόψη στην απόφαση του Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο υποψήφιος του ΕΛΚ από την Κυριακή το βράδυ έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα σε άλλες πολιτικές ομάδες, καθώς απευθύνθηκε στο κόμμα των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, «στο οποίο έχω πολλούς φίλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι συμμαχίες είναι απαραίτητες καθώς το ΕΛΚ δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 376 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο που χρειάζονται για την εκλογή του προέδρου. Ομως αυτό το άνοιγμα δεν είχε και πολύ νόημα καθώς, όπως λέει στην «Κ» ο πολιτικός αναλυτής του CEPS Μάρκο Ινσέρτι, «ο μόνος πιθανός συνδυασμός που θα καταφέρει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η συμμαχία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών». Για τον Ινσέρτι η μικρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων δεν δίνει στον κ. Γιουνκέρ τη σαφή εντολή ότι θα ηγείται και του συνασπισμού.

Ηδη από χθες το πρωί οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφσταντ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. «Νομίζω ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία και το ίδιο θα κάνω κι εγώ» δήλωσε ο υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές Μάρτιν Σουλτς, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή προέδρου τελικά θα μετατραπεί σε πολιτικό ντέρμπι.

Παρόλο που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο, στην πραγματικότητα χρειάζεται το πράσινο φως από το Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. Σήμερα το απόγευμα οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα βρεθούν όλοι μαζί στις Βρυξέλλες γύρω από το τραπέζι του άτυπου δείπνου της Συνόδου Κορυφής για να συζητήσουν ακριβώς αυτό το θέμα, ενώ ο πρόεδρος του Συμβούλιου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία. Ονόματα όμως δεν θα ανακοινωθούν, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο κ. Ρομπέι, καθώς είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο». Το δείπνο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα γίνει μια πρώτη έρευνα, πόσοι αρχηγοί κρατών-μελών είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γιουνκέρ, λέει ο Ινσέρτι.

Σήμερα το πρωί οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων θα συναντηθούν για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Οι διαπραγματεύσεις, κρίνοντας από τις δηλώσεις του αρχηγού των Σοσιαλιστών, Χανς Σβόμποντα, αναμένονται σκληρές. «Οποια συμφωνία και να διαπραγματευτούμε, θα το κάνουμε από ισχυρή θέση».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos