×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Παγώνει» η υποψηφιότητα Γιουνκέρ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν

29 Μαϊος 2014 11:15

Η υποψηφιότητα Γιουνκέρ στην ισχυρότερη θέση της Ευρώπης, αυτήν του προέδρου της Κομισιόν, φαίνεται τις τελευταίες 48 ώρες να χάνει τη δυναμική της.

Παρόλο που ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκανε αυτό που του είχε ζητηθεί -κέρδισε την εκλογική μάχη την Κυριακή το βράδυ εξασφαλίζοντας τις περισσότερες θέσεις για το κόμμα του στο Κοινοβούλιο- ο χρόνος φαίνεται να μετράει εναντίον του.

Την Τρίτη το βράδυ και ύστερα από ένα πεντάωρο δείπνο, οι 28 αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες για να συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσουν για την υποψηφιότητα του προέδρου της Κομισιόν αλλά και αν θα προτείνουν για πρώτο υποψήφιο τον κ. Γιουνκέρ. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, το Συμβούλιο θα πρέπει να «λάβει υπ' όψιν του» τα αποτελέσματα των εκλογών για την πρόταση που θα κάνει για την προεδρία. Σε αυτό το άρθρο της Συνθήκης βασίστηκε και όλη η προεκλογική εκστρατεία του Ευρωκοινοβουλίου με συνθήματα τύπου «Εσύ αποφασίζεις ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος».

Και απ' ό,τι φαίνεται, οι αντιστάσεις για το ποιος τελικά θα αποφασίσει την προεδρία της Κομισιόν είναι αρκετά μεγάλες. Παρόλο που σε αυτό το άτυπο δείπνο της Τρίτης δεν αναμενόταν να ανακοινωθεί κάποιο όνομα υποψηφίου, οι δηλώσεις που ακολούθησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης από τους ισχυρότερους της Ευρώπης είναι πολύ ενδεικτικές για το κλίμα δισταγμού και αμφιβολίας προς το πρόσωπο του βετεράνου πρωθυπουργού από το Λουξεμβούργο, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Αγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι ένας «μεγάλος κατάλογος» υποψηφίων θα πρέπει να τεθεί υπ' όψιν για την προεδρία της Κομισιόν. Η δήλωση είναι αρκετά «βαριά» για τον κ. Γιουνκέρ καθώς αυτή προέρχεται από την κ. Μέρκελ με την οποία ανήκουν στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα και η οποία συμμετείχε στην προεκλογική του καμπάνια. «Ο αυτοματισμός δεν βρίσκεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών, γι' αυτό και περισσότεροι υποψήφιοι πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πολλοί το μετέφρασαν σαν την πολιτική ταφόπλακα του κ. Γιουνκέρ στη σημαντικότερη θέση της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «μουδιασμένος» από τη νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η επόμενη Κομισιόν πρέπει να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξε την υποψηφιότητα Γιουνκέρ και κατηγόρησε τους επικριτές του ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο νικητής της άτυπης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει πολλά τηλεφωνήματα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Γιουνκέρ. Την Τρίτη το βράδυ είχε με το μέρος του την Ουγγαρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τις χώρες της Βαλτικής. Οι δηλώσεις του, ενώ δεν έγινε αναφορά προσωπικά στον κ. Γιουνκέρ, ήταν ενδεικτικές: «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που πραγματικά καταλαβαίνουν ότι η Ευρώπη είναι για τη διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα, την ευελιξία και όχι για το παρελθόν».

Ακόμα και ο Χάνες Σβόμποντα, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε την αντίδρασή του για το πάγωμα της υποψηφιότητας του κ. Γιουνκέρ. Σε tweet του έγραψε: «Είναι παράλογο ότι ο Γιουνκέρ έχει την υποστήριξή μας για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αλλά τον μπλοκάρουν ηγέτες από την ίδια την πολιτική του οικογένεια».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, που πήρε την Τρίτη εντολή από το Συμβούλιο, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το καινούργιο Κοινοβούλιο ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος υποψήφιος.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos