×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας ο Ποροσένκο

07 Ιουνίου 2014 11:57

Με άνοιγμα προς την ΕΕ και την δέσμευσή του για προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, ορκίστηκε, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, νέος πρόεδρος της χώρας, ο πολυεκατομμυριούχος

επιχειρηματίας και επονομαζόμενος «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο.

Ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας ο Ποροσένκο

Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. «Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς "διαδρόμου" για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

«Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Συμφώνησαν για διάλογο με τον Πούτιν

Ο Ποροσένκο επέστρεψε στην Ουκρανία από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Νορμανδίας ενισχυμένος από την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τους τελευταίους μήνες, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ανέφερε μια γαλλική πηγή

«Ο διάλογος ξεκίνησε, αυτό είναι καλό», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ποροσένκο ο οποίος υποσχέθηκε μετά την εκλογή του στην προεδρία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι η χώρα του «δεν θα γίνει ΣομαλίΟ Ποροσένκο επέστρεψε στην Ουκρανία από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Νορμανδίας ενισχυμένος από την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη χειρότερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι δύο χώρες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες από αύριο Κυριακή, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τους τελευταίους μήνες, με βασικό στόχο να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός, ανέφερε μια γαλλική πηγή.

«Ο διάλογος ξεκίνησε, αυτό είναι καλό», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ποροσένκο ο οποίος υποσχέθηκε μετά την εκλογή του στην προεδρία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ότι η χώρα του «δεν θα γίνει Σομαλία».

Χαιρετίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και το ΝΑΤΟ χαιρέτισαν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υπενθυμίζοντας, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας αυτής.

Ο Ρομπάι, που βρισκόταν σήμερα στο Κίεβο για την τελετή ορκωμοσίας του Ποροσένκο, επανέλαβε «τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία». Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα» αλλά επίσης και τις επιλογές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και «των πιο στενών δεσμών του» με τις Βρυξέλλες.

Υπενθύμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, «έτοιμη να συνεργαστεί με αυτούς που συμμερίζονται τους στόχους της δημοκρατίας, της ευημερίας και της σταθερότητας».

«Συγχαίρω θερμά τον Πέτρο Ποροσένκο για την ορκωμοσία του ως προέδρου της Ουκρανίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος ηγέτης «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας, βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Ράσμουσεν τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των νέων μέτρων που θα λάβει για να βοηθήσει την Ουκρανία «και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos