Το «γεράκι» του Ισραήλ

22 Ιουλίου 2014 10:57

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ισραηλινή ιστορία, ο πρώτος που γεννήθηκε στο κράτος του Ισραήλ, «σχεδόν αφόρητος», όπως τον χαρακτήρισε κάποτε

ο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Ντένις Ρος, ο «Μπίμπι» έχει σταθερά αδιάλλακτες απόψεις για το Παλαιστινιακό.

Το «γεράκι» του Ισραήλ

Αντιτάχθηκε στις συμφωνίες του Οσλο το 1993, στη μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα το 2005, στην εκεχειρία με τη Χαμάς το 2008, χαρακτήριζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους «χάσιμο χρόνου», ουδέποτε είχε συμφωνήσει στη «λύση των δύο κρατών» μέχρι το 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι πρέπει να σταματήσουν να κτίζονται εβραϊκοί οικισμοί. Τότε αποδέχθηκε για πρώτη φορά την ιδέα ενός «αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους». Εξακολουθεί να αρνείται τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ, ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης.

Αυτή τη φορά βέβαια το «γεράκι», για να αποφασίσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, πιέστηκε από την ακροδεξιά και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που ζήτησε την προσωρινή κατάληψη όλης της Γάζας για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.

Ωστόσο, για «μαλθακό» δεν τον έχει κατηγορήσει ποτέ κανείς. Υπηρέτησε εξάλλου σε επίλεκτη μονάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, συμμετείχε σε πολλές αποστολές, ανάμεσά τους το 1972 στην Επιχείρηση Ισότοπο, και την αποστολή διάσωσης των επιβατών πτήσης της Sabena που είχε καταληφθεί από τρομοκράτες του «Μαύρου Σεπτέμβρη». Η επιχείρηση πέτυχε.

Αν και σπούδασε αρχιτεκτονική και πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, τον κέρδισε τελικά η πολιτική. Το 1988 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το δεξιό κόμμα Λικούντ και πέντε χρόνια αργότερα γίνεται ηγέτης του. Το 1996 εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, ενώ η απόπειρα της Μοσάντ να δηλητηριάσει κατ' εντολήν του τον ηγέτη της Χαμάς Χαλίντ Μεσαάλ κατέληξε σε κολοσσιαίο φιάσκο.

Ο αδελφός του σκοτώθηκε στο Εντεμπε

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1949 και είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ιστορικός, συνεργάτης του Ζέεβ Γιαμποτίνσκι, του γενάρχη της ισραηλινής Δεξιάς. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Γιονάταν, σκοτώθηκε το 1976 στην επιχείρηση διάσωσης αεροσκάφους με Εβραίους επιβάτες που είχε καταληφθεί από Παλαιστινίους, στο Εντεμπε της Ουγκάντας (γνωστή ως Επιχείρηση Εντεμπε). Εχει παντρευτεί τρεις φορές κι έχει τρία παιδιά.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos