«Ανοιγμα» Ερντογάν σε Κούρδους ψηφοφόρους

27 Ιουλίου 2014 14:03

Σε μια περίοδο που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από την Τουρκία δίνουν σοβαρό προβάδισμα στον Ταγίπ Ερντογάν για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι εξελίξεις που αφορούν τη μεγάλη κουρδική κοινότητα

της Μεσοποταμίας μετατρέπονται σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον. Μετά την ενδεχόμενη ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της γειτονικής χώρας, η υλοποίηση των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των συντρόφων του θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της Αγκυρας με τους Κούρδους της Τουρκίας και της Μεσοποταμίας.

Η τουρκική πρωθυπουργία, στην προσπάθειά της να ελέγξει τις εξελίξεις και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, δρομολόγησε συζητήσεις με παράγοντες της κουρδικής κοινότητας. Αρχής γενομένης από την Αγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε σειρά σημαντικών συναντήσεων, στις οποίες έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του αυτόνομου Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ. Σε αυτές τις συναντήσεις τέθηκε επί τάπητος η προοπτική της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. Ακόμη, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα όπως η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου διαμέσου της Τουρκίας και η αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών παραγόντων του Ιράκ.

Οι πληροφορίες της «Κ» από κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Τουρκία δεν έκλεισε την πόρτα στην προοπτική της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα εξέφρασε κάποιους «προβληματισμούς». Το ανεξάρτητο Κουρδιστάν βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Αγκυρα και δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του Τούρκου πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της εκλογής του από την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

Κατά την άποψή τους, την υποψηφιότητα του κ. Ερντογάν, εκτός από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Ευτυχίας και μια μερίδα της εκλογικής βάσης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ενδέχεται να υποστηρίξουν και οι Κούρδοι. Σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μικρών συντηρητικών και εθνικιστικών κομμάτων, ο κ. Ερντογάν θα στηρίξει τις ελπίδες του στη συνεργασία των Κούρδων για μια εύκολη νίκη τη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων των Κούρδων, τις προηγούμενες ημέρες, η τουρκική κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένα νέο πακέτο εκδημοκρατισμού για το κουρδικό ζήτημα. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η κυβέρνηση του ΑΚΡ εξασφάλισε ασυλία για τους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους, οι οποίοι διαπραγματεύονται με το κουρδικό κίνημα και προώθησε σειρά σημαντικών νόμων, οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο για την είσοδο των Κούρδων ανταρτών στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας.

Θα καταφέρει να εντυπωσιάσει, τελικά, ο κ. Ερντογάν τον Κούρδο ψηφοφόρο με το νέο πακέτο εκδημοκρατισμού, τις στενές σχέσεις της Αγκυρας με το αυτόνομο Κουρδιστάν και τις διαπραγματεύσεις του τουρκικού κράτους με το κουρδικό κίνημα; Η απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Το κουρδικό κίνημα, το οποίο δεν επιθυμεί να παρουσιάσει την εικόνα του βασικού υποστηρικτή της υποψηφιότητας του κ. Ερντογάν, κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του υποψήφιο. Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Σελαχατίν Ντεμίρτας αγγίζει το ποσοστό του 7%.

«Με αυτό το ποσοστό, το κουρδικό κίνημα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει δυναμικά τη συνταγματική κατοχύρωση του αιτήματος της αυτονόμησης των Κούρδων της Τουρκίας. Τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για την προεδρία του Ερντογάν», τονίζει χαρακτηριστικά τουρκική πηγή της «Κ».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos