Αεροπορικές επιθέσεις στο βόρειο Ιρακ ενέκρινε ο Ομπάμα

08 Αυγούστου 2014 08:53
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών
στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση της κουρδικής πρωτεύουσας Aρμπιλ. Η απόφαση αυτή επαναφέρει τις ΗΠΑ σε θέση μάχης στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του 2011.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ρίψεις τροφίμων και νερού σε δεκάδες χιλιάδες ιρακινούς, μέλη της χριστιανικής μειονότητας των Γιαζιντί, που έχουν παγιδευτεί σε μία άγονη οροσειρά στο βορειοδυτικό Ιρακ, προσπαθώντας να ξεφύγουν απο τους ισλαμιστές, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που τους απειλούν με "γενοκτονία".

"Στις αρχές της εβδομάδας ένας ιρακινός δήλωσε ότι κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει", δήλωσε ο κ. Ομπάμα στο τηλεοπτικό μήνυμά του. "Σήμερα η Αμερική έρχεται να βοηθήσει".

Ο αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν συνεπάγονται επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακ, αλλά η επέλαση των ισλαμιστών του ΙΚ, την οποία χαρακτήρισε "βάρβαρη", τους έχει φέρει σε μικρή απόσταση απο την Αρμπιλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους αμερικανούς διπλωμάτους, στρατιωτικούς και άλλους πολίτες που βρίσκονται στην πόλη.

"Δεν θα επιτρέψω στις ΗΠΑ να συρθούν σε άλλον ένα πόλεμο με το Ιρακ", δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είχαν αρχίσει, αλλά μετά την ομιλία του αμερικανού Προέδρου, ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ οι συνθήκες στο Ιρακ επιδεινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας και τους Κούρδους μαχητές για τον συντονισμό της αντιμετώπισης των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η συνεργασία περιλαμβάνει αεροπορικές επιθέσεις των ιρακινών δυνάμεων εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι πανάρχαιοι πληθυσμοί των Χριστιανών του Ιράκ αντιμετωπίζουν επ' εσχάτων τη μανία των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν τα τελευταία δύο 24ωρα 15 κωμοπόλεις στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Μοσούλης στον Τίγρη. Η απαίτηση των σουνιτών εξτρεμιστών του Χαλιφάτου προς τις θρησκευτικές μειονότητες, που συνοψίζεται στο δίλημμα «ασπασθείτε το Ισλάμ ή φύγετε», έπεισε χιλιάδες Χριστιανούς, Γιαζιντί (σχίσμα του σιιτισμού) και Κούρδους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στα αφιλόξενα όρη Σιντζάρ του ΒΔ και Κεντρικού Ιράκ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos