Καμπανάκι Βερολίνου για Ουκρανία

18 Αυγούστου 2014 11:53

Καζάνι που βράζει σε όλα τα μέτωπα (το στρατιωτικό, το διπλωματικό - πολιτικό αλλά και το... επικοινωνιακό), η Ανατολική Ουκρανία ακροβατεί πλέον σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή

εν μέσω πραγματικών και διπλωματικών πυρών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται και τις ισορροπίες να κλονίζονται όσο περνάει ο καιρός.Δεδομένου μάλιστα ότι οι εορτασμοί για την ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας (από την ΕΣΣΔ) πλησιάζουν στις 24 Αυγούστου, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία πως μέσα στις επόμενες ημέρες ίσως έχουμε... εξελίξεις.

«Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή... η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσει σε μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων... πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», προειδοποίησε χθες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός πολιτικός συναντήθηκε χθες με τους ομολόγους του από τη Ρωσία (Σεργκέι Λαβρόφ), την Ουκρανία (Πάβλο Κλίμκιν) και τη Γαλλία (Λοράν Φαμπιούς) στο Βερολίνο. Κεντρικός στόχος της συνάντησης ήταν να «επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της κήρυξης μιας εκεχειρίας» στην Ανατολική Ουκρανία.

Προτού καν ωστόσο ξεκινήσει το ραντεβού, ο Σταϊνμάγερ προετοίμασε το κλίμα τονίζοντας πως «η πολιτική λύση είναι ακόμη μακριά» («απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση», είπε), όπως «μακριά είναι και το τέλος της σύρραξης». «Οι ειδήσεις σήμερα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της σύρραξης. Κόσμος ακόμη πεθαίνει. Δεν έχουμε εκεχειρία», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στα γεγονότα της χθεσινής πολυτάραχης ημέρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι μάχες μαίνονταν, με τους φιλορώσους μάλιστα να καταρρίπτουν ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και το Κίεβο, από την άλλη, να ισχυρίζεται πως οι στρατιώτες του πάτησαν πόδι εντός του Λουγκάνσκ και πως ανακατέλαβαν τον έλεγχο ενός σιδηροδρομικού περάσματος με μεγάλη στρατηγική αξία βόρεια του Ντονέτσκ.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αστυνομικού τμήματος στα βορειοανατολικά του Λουγκάνσκ και ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας», δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου τη Μόσχα πως στέλνει όπλα (εκτοξευτήρες ρουκετών, πυραυλικά συστήματα κ.ά.) στους φιλορώσους της Ανατολικής Ουκρανίας και πως παραβιάζει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν παραδίδουμε κανενός είδους στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί κάτω», απάντησαν οι Ρώσοι διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδοντας έτσι τις αιτιάσεις του Κιέβου αλλά και τις πληροφορίες που ήθελαν τους φιλορώσους του Ντονέτσκ να παραδέχονται πως παίρνουν όπλα από τη Μόσχα.

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, ο Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είχε δηλώσει πως περιμένει 150 τεθωρακισμένα και 1.200 μαχητές από τη Ρωσία προκειμένου να προχωρήσει σε μεγάλη αντεπίθεση σε βάρος των Ουκρανών.

Η Μόσχα ωστόσο εμμένει στις θέσεις της: αρνείται πως στηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους, δηλώνει πως δεν ετοιμάζει στρατιωτική εισβολή και βγαίνει στην αντεπίθεση κατηγορώντας το Κίεβο για την ανθρωπιστική κρίση και τους πάνω από 2.000 νεκρούς στην Ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του, πάντως, το ΝΑΤΟ επανέλαβε κι αυτό χθες πως «θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα» εάν οι Ρώσοι επιχειρήσουν να εισβάλουν στην Ουκρανία. Υποδαυλίζοντας τη φωτιά του νέου Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, προειδοποίησε τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη ρωσική απειλή εντός των συνόρων τους.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ

Ενταση στα σύνορα για την βοήθεια από τη Ρωσία

Με αμείωτη ένταση συνεχιζόταν χθες και το σίριαλ της αντιπαράθεσης γύρω από την τύχη της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια. Τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα από τη Μόσχα με δύο τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό κ.ά.) και προορισμό την Ανατολική Ουκρανία (όπου πλέον ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις ξεπερνά τις 200.000) παρέμεναν σε ρωσικό έδαφος.

Τα πρώτα σημάδια κινητικότητας παρατηρήθηκαν ωστόσο χθες, όταν οι συνοριακοί φύλακες και οι τελωνειακοί από τη Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιθεώρηση της πρώτης ομάδας φορτηγών της οχηματοπομπής.

Δεκαέξι φορτηγά αναχώρησαν από τον χώρο στάθμευσης στη δυτική Ρωσία, όπου παρέμεναν ακινητοποιημένα εδώ και ημέρες, με κατεύθυνση το συνοριακό πέρασμα κοντά στο Ντονέτσκ. Η αυτοκινητοπομπή πρόκειται να ταξιδέψει (εάν τελικά ταξιδέψει) στην Ανατολική Ουκρανία υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Για να προχωρήσει ωστόσο η διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να δοθούν οι απαραίτητες για τη διέλευσή της εγγυήσεις ασφαλείας από τις αντιμαχόμενες πλευρές, εν προκειμένω δηλαδή από τους Ουκρανούς και τους φιλορώσους της Ανατολικής Ουκρανίας, πράγμα που ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε γίνει.

Το Κίεβο καταγγέλλει την αποστολή ρωσικής ανθρωπιστικής ως «Δούρειο ίππο» μέσω του οποίου η Μόσχα θα επιχειρήσει να περάσει στρατιωτική βοήθεια προς τους φιλορώσους αντάρτες, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί το Κίεβο ως υπεύθυνο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Ουκρανία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos