«Λίφτινγκ» Γιούνκερ στην Κομισιόν

04 Σεπτεμβρίου 2014 09:52

Το μεγαλύτερο «λίφτινγκ» της Κομισιόν εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ετοιμάζε

ι ο νέος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με μια δομή εκσυγχρονισμένη και εστιασμένη στα «καυτά» ζητήματα της ΕΕ.

«Λίφτινγκ» Γιούνκερ στην Κομισιόν

Η ενίσχυση του ρόλου των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών σε πόστα-κλειδιά του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους επιτρόπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της ΕΕ που συμμετέχουν στις συζητήσεις, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η δημιουργία νέων και ισχυρότερων πόστων αντιπροέδρων της Κομισιόν, οι οποίοι αντί να έχουν το δικό τους χαρτοφυλάκιο -όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα- θα επιβλέπουν τους επιτρόπους που καταθέτουν νομοθετικές προτάσεις - κυρίως στα σημαντικότερα οικονομικά πόστα. Είναι η βασική απάντηση του Γιούνκερ στην έντονη κριτική που έχει ασκηθεί στην Κομισιόν ως χαλαρή, μη αποφασιστική και γραφειοκρατική απέναντι στην οικονομική κρίση.

Υποψήφιοι

Ενα πόστο αντιπροέδρου-κλειδί αναμένεται να δοθεί στον Φινλανδό πρώην πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις για την κρίση στην ευρωζώνη, ενώ οι υπόλοιπες (θα είναι ανάμεσα σε τέσσερις και έξι στο σύνολό τους) θα δοθούν σε πρώην πρωθυπουργούς μικρότερων χωρών, όπως ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, και σε γυναίκες, όπως η Δανή υπουργός Οικονομικών Μάργκαρετ Φεστάγκερ.

Γίρκι Κατάινεν

Γίρκι Κατάινεν

Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα ολοκληρώσει σήμερα τη διαδικασία των συνεντεύξεων και αναμένεται να ανακοινώσει την τελική λίστα την ερχόμενη Τρίτη, έχει δεσμευτεί και για την ανάθεση σημαντικών πόστων σε γυναίκες για δύο λόγους: αφενός επειδή η γυναικεία παρουσία στην Κομισιόν είναι σημαντικά μικρότερη από την ανδρική (μόνο η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σουηδία έχουν στείλει γυναίκες υποψηφίους και η Κύπρος, η Μάλτα και η Ρουμανία έχουν γυναίκες ως αναπληρωματικές υποψηφίους).

Αφετέρου επειδή ο αριθμός των γυναικών είναι σημαντικός για την εξασφάλιση της ψήφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχήμα περιλαμβάνει λιγότερες από εννέα γυναίκες.

Πιερ Μοσκοβισί

Πιερ Μοσκοβισί

Το Βέλγιο αναμένεται να λάβει μια θέση-κλειδί στην Κομισιόν, εάν προτείνει γυναίκα υποψήφια- πιθανότατα την κεντροδεξιά Φλαμανδή βουλευτή Μαριάν Τίσεν για το χαρτοφυλάκιο ανταγωνισμού.

Η θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων θεωρείται ότι έχει κατοχυρωθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ φαβορί για το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου φαίνεται να είναι η Σουηδή επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ και για το πολυπόθητο μετά την ουκρανική κρίση χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ο Βρετανός Λορντ Χιλ, πρώην επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων.

Μαριάν Τίσεν

Μαριάν Τίσεν

Εν τω μεταξύ το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών εξετάζει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν για το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, το οποίο με τον απερχόμενο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ εστίασε στην αποστολή της ρύθμισης των χρηματαγορών μετά την οικονομική κρίση.

Ο Γιούνκερ σχεδιάζει τη δημιουργία νέου τμήματος για τη ρύθμιση του City του Λονδίνου και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, κάτι που θα βοηθήσει να δοθεί νέα έμφαση του εν λόγω χαρτοφυλακίου στην αποστολή της ενιαίας αγοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά στον ανομοιογενή τομέα των υπηρεσιών. Βέβαια δεδομένης της πολιτικής θύελλας που έχουν προκαλέσει οι νέες νομοθετικές προτάσεις για άνοιγμα των προστατευμένων επαγγελμάτων σε ξένο εργατικό δυναμικό το πόστο μπορεί τελικά να καταλήξει να έχει περισσότερο έναν ρόλο εφαρμογής των ισχυόντων κανόνων.

Σεσίλια Μάλμστρομ

Σεσίλια Μάλμστρομ

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

1. ΓΙΡΚΙ ΚΑΤΑΪΝΕΝ: Ο 43χρονος πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις για την κρίση στην ευρωζώνη, αναμένεται να λάβει ένα από τα σημαντικότερα πόστα αντιπροέδρων στην Κομισιόν. Υπό τον Γιούνκερ οι αντιπρόεδροι δεν θα έχουν δικό τους χαρτοφυλάκιο, αλλά θα επιβλέπουν τους επιτρόπους που καταθέτουν νομοθετικές προτάσεις.

2. ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, αυτό των Οικονομικών Υποθέσεων, και μετά από μήνες διεκδίκησης του από τη Γαλλία και την Ολλανδία, είναι ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Το Βερολίνο έκανε έντονη εκστρατεία εναντίον του Μοσκοβισί φοβούμενο το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Λόρδος, Τζόναθαν Χιλ

Λόρδος, Τζόναθαν Χιλ

3. ΜΑΡΙΑΝ ΤΙΣΕΝ: Εφόσον προταθεί ως υποψήφια επίτροπος από το Βέλγιο, η 58χρονη Μαριάν Τίσεν, μια ευυπόληπτη κεντροδεξιά Φλαμανδή βουλευτής, θα είναι το φαβορί για το χαρτοφυλάκιο Ανταγωνισμού, το οποίο παραδοσιακά δίνεται σε μικρότερες χώρες. Η ΕΕ έχει επιδείξει μεγάλη ισχύ στο εν λόγω πεδίο καθώς τα έχει βάλει με κολοσσούς όπως η Microsoft και η Intel και εξέτασε τη διάσωση των τραπεζών της ΕΕ.

4. ΣΕΣΙΛΙΑ ΜΑΛΜΣΤΡΟΜ: Η φιλελεύθερη Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, η 46χρονη απερχόμενη επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, εμφανίζεται ως η επικρατέστερη υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου, το οποίο έχει κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην ατζέντα τον επόμενο χρόνο: αυτές με την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ που προσπαθούν να κλείσουν οι Βρυξέλλες.

5. ΛΟΡΔΟΣ ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΙΛ: Η ουκρανική κρίση έχει καταστήσει το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας ένα από τα πιο περιζήτητα πόστα της Κομισιόν. Εντονα διεκδικεί το πόστο η Βρετανία και έχει προτείνει ως υποψήφιό της τον 54χρονο πρώην επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων, Λορντ Χιλ, αλλά μπορεί να δοθεί σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Αυστρία που τήρησαν ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία λόγω ενεργειακής εξάρτησης.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos