Στο Ιράκ ο Φρανσουά Ολάντ

12 Σεπτεμβρίου 2014 13:18

To Ιράκ επισκέπτεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για να προσφέρει τη στήριξη της Γαλλίας στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά και για να προσδιορίσει την στρατηγική κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. δήλωσε σήμερα ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση θα έχει "τη στήριξη και την αλληλεγγύη" της Γαλλίας, λίγο μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι θα συζητήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στρατιωτική στήριξη του Ιράκ στον πόλεμο της χώρας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενόψει και της διάσκεψης για την "ειρήνη και την ασφάλεια του Ιράκ" στο Παρίσι, τη Δευτέρα, όπου θα συμμετάσχουν περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για να συζητήσουν τα μέσα καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

"Όφειλα να είμαι σήμερα εδώ, στη Βαγδάτη, για να δηλώσω τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας" στη νέα κυβέρνηση που "συγκροτήθηκε δημοκρατικά και συμπεριέλαβε το σύνολο των συνιστωσών του ιρακινού λαού".

Είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στη Βαγδάτη από την έναρξη στις 9 Ιουνίου της επιχείρησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Το διήμερο αυτό ταξίδι αυτό πραγματοποιείται, ενώ μια συμμαχία δημιουργείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση και την ήττα της ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης που αναπτύσσει δράση και στη γειτονική Συρία.

"Ο στόχος είναι να συντονίσουμε τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη δράση υπέρ της ενότητας του Ιράκ και κατά της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης", δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Ολάντ θα μεταβεί αργότερα σήμερα στην Αρμπίλ, του βορείου Ιράκ για να παραδώσει 15 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έντεκα χρόνια μετά την άρνηση της Γαλλίας να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στην εισβολή στο Ιράκ , η Γαλλία επιχειρεί να επανέλθει ι στο προσκήνιο στη χώρα αυτή με την οποία διατηρούσε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς αλλά αμφιλεγόμενους υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

Από τις αρχές Αυγούστου, το Παρίσι προμηθεύει ήδη οπλισμό στους κούρδους μαχητές που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στους χριστιανούς και τους Γεζίντι πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos