Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην απόσχιση

19 Σεπτεμβρίου 2014 10:43

Απέρριψαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκοτσέζοι στο δημοψηφισμα που διεξήχθη χθες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα το «Οχι» επικράτησε

με 55% έναντι 45% του «Ναι» σε 31 από τις 32 περιφέρειες, και έχοντας συγκεντρώσει 1,914,187 ψήφους από τις απαραίτητες 1,852,828.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μαζική, ξεπερνώντας μάλιστα το 85% του εκλογικού σώματος.

Στο διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι «ο λαός της Σκοτίας μίλησε, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο και τώρα έχει έρθει ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Νωρίτερα ο Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

«Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκοτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία.

Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην απόσχιση

Προηγουμένως, η αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε στο BBC, ότι το διαφαινόμενο αποτέλέσμα είναι μία «βαθειά προσωπική και πολιτική απογοήτευση», ωστόσο πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει αλλάξει για πάντα».

Η Σκοτία ψήφισε «Οχι» στην απόσχιση

«Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», είπε η Στέρτζον.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εργαστεί «με οποιονδήποτε και με κάθε τρόπο για να εξασφαλίσει η Σκοτία περισσότερες εξουσίες».

«Ναι» ψήφισε η Γλασκόβη, «Όχι» το Εδιμβούργο

Η Γλασκόβη η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με 194.779 ψήφους.

Αντίθετα, η πρωτεύουσα Εδιμβούργο απέρριψε την απόσχιση με 194,638 ψήφους, όπως επίσης και το Άμπερντιν.

Σουλτς: Το αποτέλεσμα με ανακουφίζει

Ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του "όχι" στο ιστορικό δημοψήφισμα στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos