Στις κάλπες οι Καταλανοί για την ανεξαρτησία τους

27 Σεπτεμβρίου 2014 13:27

Διάταγμα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας υπέγραψε ο πρόεδρος της ισπανικής επαρχίας Αρτούρ Μας, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης που θέλει να το εμποδίσει.

Η κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα για να αποφασίσει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του δημοψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει το σύνταγμα.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε κάθε τόνο στο παρελθόν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και προτίθεται να κινήσει κάθε νομικό μέσο κατά της διεξαγωγής του.

Η υπογραφή του σχετικού διατάγματος έγινε από τον πρόεδρο της επαρχίας Μας λίγο μετά τις 10.30 του Σαββάτου, παρουσία εκπροσώπων της καταλανικής Βουλής, με κάθε επισημότητα σε μια γεμάτη συμβολισμούς τελετή, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση.

Στις κάλπες οι Καταλανοί για την ανεξαρτησία τους

«Θέλουμε να ψηφίσουμε, θέλουμε να αποφασίσουμε και τώρα έχουμε την κατάλληλη υπογραφή που μας επιτρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Μας.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά μέσα, το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πάντα ζωντανό στις συζητήσεις των Καταλανών, έγινε πιο έντονο μετά το δημοψήφισμα της Σκοτίας.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos