Παράλληλοι μονόλογοι από Μέρκελ και Πούτιν

05 Οκτωβρίου 2014 12:50

Θεωρητικά η «μέρα της Ρωσίας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ροστόκ της Γερμανίας κι είχε στόχο τις επαφές Γερμανών και Ρώσων οικονομικών παραγόντων, θα μπορούσε και να έχει ματαιωθεί.

Η εκεχειρία στην Ουκρανία, που υπεγράφη στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, είχε ήδη παραβιαστεί αρκετές φορές κυρίως στο Ντονέτσκ. Η συνέχιση της ουκρανικής κρίσης θα αποτελούσε την ιδανική αφορμή για την ακύρωση της συνάντησης, που έμοιαζε εξόχως άκαιρη στην τρέχουσα συγκυρία. Και όμως η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία: σχεδόν 500 άτομα, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, συνέρρευσαν στην πρώην ανατολικογερμανική πόλη. Ανάμεσά τους και ο πιο φιλορώσος Γερμανός πολιτικός, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επέμεινε ότι οι κυρώσεις πλήττουν και τις δύο πλευρές. Ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να καταλάβει τη Ρωσία, τους πολίτες της και την πολιτική της ηγεσία. «Δεν ντρέπομαι γι' αυτό, το ανάποδο: είμαι περήφανος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την εποχή της Ostpolitik, που εγκαινίασε το 1970 στην Ερφούρτη μαζί με τον Ανατολικογερμανό ομόλογό του Βίλι Στοφ ο τότε καγκελάριος Βίλι Μπραντ, μέχρι πρότινος, η Γερμανία υπήρξε ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στη Δύση. Η στενή αυτή διμερής σχέση επέτρεψε αφενός την ομαλή μετάβαση στην ενωμένη Γερμανία τη δεκαετία του '90 και αφετέρου τη σύναψη σοβαρών εμπορικών δεσμών. Η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη συμμαχία μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 και τη μετέπειτα δέσμευση της Αγκελα Μέρκελ να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το 2022. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι η Ρωσία καλύπτει αυτήν τη στιγμή το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε αέριο και πετρέλαιο. Αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η Ε.Ε. την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές. Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. εξαρτώνται σε διαφορετικό βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, έσπευσε να προσθέσει ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να επανεξεταστεί αν το Κρεμλίνο δεν βάλει σε τάξη τους φιλορώσους αντάρτες, που επιμένουν να παραβιάζουν την εκεχειρία. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας.

Η καγκελάριος επιχείρησε από την αρχή της ουκρανικής κρίσης να ακολουθήσει μια μέση οδό, παρά τις πιέσεις των «γερακιών» στις ΗΠΑ και στην Πολωνία από τη μία και ενός μετώπου Γαλλίας - Ιταλίας και πραγματιστών φιλορώσων συμπατριωτών της με επικεφαλής τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, από την άλλη. Ο τελευταίος γιόρτασε τα εβδομηκοστά του γενέθλια φέτος στην Αγία Πετρούπολη, στις αγκάλες του Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι φωτογραφίες από το πάρτι της Γκαζπρόμ εξόργισαν πολλούς Γερμανούς πολίτες και σχολιαστές. Υπενθυμίζεται ότι σε μία από τις πλέον αμφισβητούμενες πολιτικές «αποστρατείες» στη Γερμανία, ο Σρέντερ αφότου υπέγραψε ως καγκελάριος τον αγωγό Nordstream έγινε στη συνέχεια, μετά τη λήξη της θητείας του, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας.

Ακόμη όμως και αν τα μηνύματα που έστειλε προς τη γερμανική κυβέρνηση η συνάντηση του Ροστόκ ήταν προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των σχέσεων, η πραγματικότητα στο πεδίο των μαχών φέρνει το Βερολίνο προ τετελεσμένων. Την Πέμπτη, μετά σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ για τον έλεγχό του, βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της εκεχειρίας το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ελβετός εργαζόμενος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Οπως είναι γνωστό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Αγκελα Μέρκελ μιλούν άπταιστα γερμανικά και ρωσικά, καθώς ο πρώτος είχε θητεύσει ως στέλεχος της KGB στη Δρέσδη και η δεύτερη μεγάλωσε στην ανατολική Γερμανία, όπου τα ρωσικά ήταν δεύτερη υποχρεωτική γλώσσα στο σχολείο. Εσχάτως όμως οι δύο ηγέτες μοιάζει να έχουν επιδοθεί σε δύο παράλληλους μονολόγους, που δεν συγκλίνουν πουθενά. Ούτε καν στα διμερή και αμοιβαία συμφέροντα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos