Αναμέτρηση δύο στρατοπέδων στο Μιλάνο

08 Οκτωβρίου 2014 11:22

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφθάνουν σήμερα στο Μιλάνο χωρισμένοι σε στρατόπεδα έτοιμα για... μάχη.

Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θέλει να εκμεταλλευτεί τη Σύνοδο προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις στην ιταλική αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση Ολάντ παρουσιάζεται αποφασισμένη να κοντράρει την Κομισιόν σε περίπτωση που η τελευταία επιχειρήσει να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της για το 2015

Από τη μία πλευρά, Γαλλία και Ιταλία. Από την άλλη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Και στη μέση, ο αγώνας που δίνουν οι πρώτοι ενάντια στους δεύτερους με στόχο τη χαλάρωση της λιτότητας και την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων εντός της ΕΕ.

Η Σύνοδος για την ανάπτυξη και την απασχόληση που πραγματοποιείται σήμερα στο Μιλάνο με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης αναμένεται επεισοδιακή.

Επισήμως, στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης. Επί της ουσίας, ωστόσο, όλοι περιμένουν να δουν σήμερα τον αναπτυξιακό άξονα Γαλλίας-Ιταλίας να δίνει μάχη ενάντια στο στρατόπεδο της ανελαστικής λιτότητας που συγκροτούν Βερολίνο και Κομισιόν.

Σε πείσμα όλων των πιέσεων, η Γερμανία συνεχίζει να λέει «όχι» στη χαλάρωση και να αγνοεί τα μηνύματα της αγοράς, ενώ περηφανεύεται πως έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της

Σε πείσμα όλων των πιέσεων, η Γερμανία συνεχίζει να λέει «όχι» στη χαλάρωση και να αγνοεί τα μηνύματα της αγοράς, ενώ περηφανεύεται πως έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της

Σε ρόλο οικοδεσπότη, ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θέλει να εκμεταλλευτεί τη Σύνοδο προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις στην ιταλική αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις τις οποίες έσπευσε μάλιστα να συνδέσει και με τη διαδικασία εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Ρέντσι προσέρχεται στη Σύνοδο αρνούμενος να δεχτεί μαθήματα από τη «δασκάλα» Γερμανία και αποφασισμένος να προωθήσει το αίτημά του για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία.

Ανακοίνωσε μάλιστα χθες πως στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2015 θα περιλαμβάνονται και 1,5 δισ. ευρώ για την επέκταση-ενίσχυση των προνοιακών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση (που ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ) έχει στηρίξει ανοιχτά το αίτημα της Γαλλίας για επέκταση του χρονικού ορίου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μείωσης του ελλείμματος.

Το Παρίσι από την πλευρά του καταφθάνει στο Μιλάνο με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις, έχοντας ήδη αποφασίσει μονομερώς να αναβάλει για το 2017 τη μείωση του ελλείμματος στο ευρωπαϊκό όριο του 3% επί του ΑΕΠ (αντί για το 2013 που ήταν ο αρχικός στόχος). Η κυβέρνηση Ολάντ παρουσιάζεται επιπλέον αποφασισμένη να κοντράρει την Κομισιόν σε περίπτωση που η τελευταία επιχειρήσει να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της για το 2015.

«Οχι» σε νέα μέτρα

Ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή αύξησης της φορολογίας ούτε να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2015, ενώ απορρίπτει ως «τεχνικά αδύνατη» και «υφεσιακή» κάθε απόπειρα για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στην παρούσα φάση.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε χθες στο ραδιόφωνο του «RTL» ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο Σαπέν διακήρυξε πως η Κομισιόν δεν έχει την εξουσία να απορρίψει τον γαλλικό προϋπολογισμό όπως και κανέναν άλλον εθνικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προανήγγειλε διαπραγματεύσεις εντός της Ευρωζώνης για θέματα προϋπολογισμού από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο πλευρό του μετώπου της ανάπτυξης έσπευσαν να πάρουν θέση και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, τα οποία προειδοποίησαν από τη Ρώμη, όπου είχαν συνάντηση τη Δευτέρα, πως οι κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας δεν μπορούν να συνεχιστούν. Το ίδιο άλλωστε έχουν υπογραμμίσει το τελευταίο διάστημα και ουκ ολίγοι αναλυτές (η δεξαμενή σκέψης Bruegel, οι αρθρογράφοι σε Financial Times, Spiegel κ.ά.).

Σε πείσμα ωστόσο όλων των πιέσεων, η Γερμανία συνεχίζει να λέει «όχι» στη χαλάρωση και να αγνοεί τα μηνύματα της αγοράς (π.χ. τις απώλειες για τις γερμανικές βιομηχανίες), ενώ παράλληλα περηφανεύεται πως έχει ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Το Βερολίνο αμφισβητεί την αποφασιστικότητα-ικανότητα της ιταλικής κυβέρνησης και θεωρεί πως τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ολάντ πήγαν χαμένα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την Ισπανία και την Ιρλανδία ως παραδείγματα χωρών που έκαναν τα μαθήματά τους και τώρα δρέπουν καρπούς.

Οσο για την επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη, αυτή αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, κατά την αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos