Συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών

16 Οκτωβρίου 2014 11:28

Πριν από λίγους μήνες ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία βρισκόταν στο αποκορύφωμά του λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου, όμως τώρα το Ισλαμικό Κράτος φέρνει κοντά τις δύο χώρες.

Την ώρα που οι τζιχαντιστές του IS προελαύνουν προς τη Βαγδάτη και πολιορκούν ασταμάτητα την κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της οργάνωσης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι του πρότεινε «να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών» για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. «Συμφωνήσαμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι έως και 500 μαχητές από τη Ρωσία μπορεί να έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Δεν είναι κρυφό ότι ΗΠΑ και Ρωσία είχαμε τις διαφορές μας για την Ουκρανία. Σήμερα συναντηθήκαμε για να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στα ζητήματα στα οποία έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε άλλες χώρες, τον κόσμο γενικότερα, και σίγουρα τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των 22 χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του IS και προειδοποίησε ότι «πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», ενώ δεσμεύθηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν στο Κομπάνι και στην επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ.

Σε αυτήν οι τζιχαντιστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, ένα από τα τελευταία προπύργια του ιρακινού στρατού στην επαρχία, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. «Μέχρι στιγμής αντέχουμε, έχουμε τη βοήθεια των μαχητών τοπικών φυλών, όμως αν πέσει η πόλη η μάχη θα μετατοπιστεί στην είσοδο της Βαγδάτης και της Κερμπάλα», προειδοποίησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, Αρεφ αλ Τζανάμπι.

Εν τω μεταξύ οι Κούρδοι Πεσμεργκά απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια μέσω ενός διαφημιστικού σποτ στο οποίο αναφέρουν: «Εμείς οι Κούρδοι είμαστε γενναίοι, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια. Εχουμε μεγάλο συνοριακό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος και αντιμετωπίζουμε δύσκολη κατάσταση. Ο ιρακινός στρατός τράπηκε σε φυγή και άφησε στο IS όλο το πυροβολικό του και σημαντικό τμήμα τεθωρακισμένων των ΗΠΑ».

Ανησυχία προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» που ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν στην κατοχή τους ακόμα και κατάλοιπα του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεΐν, σκουριασμένες οβίδες με αέριο μουστάρδας και σαρίν, που πιθανώς υπήρχαν σε βάση που κατέλαβαν.

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι μετά την εισβολή τους οι ΗΠΑ γνώριζαν για το πρόβλημα, αλλά το υποβάθμιζαν για να μην έρθει στην επιφάνεια ο ρόλος των δυτικών στην κατασκευή του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ και ψέματα που είχαν πει για δήθεν νέο οπλοστάσιο για να δικαιολογήσουν την εισβολή.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos