Ο Ομπάμα εξοπλίζει τους Κούρδους και αδειάζει τον Ερντογάν

21 Οκτωβρίου 2014 12:06

Η χρονική ακολουθία των γεγονότων αποτυπώνει γλαφυρά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας αναφορικά με τη στρατηγική αντιμετώπισης των τζιχαντιστών αλλά και με τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής.

Μεσημέρι της Κυριακής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει απερίφραστα την πρόταση για εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι ενάντια στους τζιχαντιστές κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα αποκηρύττει τους Κούρδους του Κομπάνι ως «τρομοκρατική οργάνωση». «Για εμάς, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης PYD (σ.σ. το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα) είναι ίδιο με το PKK, και αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση», σημειώνει ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ να μιλούν ανοιχτά για την παροχή στήριξης στο PYD και να περιμένουν από την Τουρκία να συμφωνήσει».

Ρίψεις από C-130

Μερικές ώρες μετά. Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Ο Ομπάμα στέλνει όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του PYD στο Κομπάνι «αδειάζοντας» τον Ερντογάν. Αμερικανικά αεροσκάφη τύπου C-130 πραγματοποιούν ρίψεις όπλων, πυρομαχικών και ιατρικών προμηθειών προς όφελος των Κούρδων που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία. Τα δημοσιεύματα μιλούν για συνολικά 21 έως 24 τόνους στρατιωτικής βοήθειας.

Μεσημέρι της Δευτέρας. Η Αγκυρα ανακοινώνει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως προτίθεται να διευκολύνει τη διέλευση μέσω τουρκικού εδάφους Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ προς τη Συρία. «Βοηθούμε τους Πεσμεργκά να φτάσουν στο Κομπάνι. Ποτέ μας δεν θελήσαμε να δούμε το Κομπάνι να πέφτει... Συνεργαζόμαστε πλήρως με τις συμμαχικές δυνάμεις», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το είδος και τον όγκο της βοήθειας που θα προσφέρουν οι Πεσμεργκά, οι οποίοι να σημειωθεί πως δίνουν παράλληλα τον δικό τους πόλεμο εναντίον του ISIS στο έδαφος του Ιράκ (κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως στην πράξη δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια).

Σημαντική σημείωση: οι Πεσμεργκά και το καθεστώς του Μασούντ Μπαρζανί στο Ιρακινό Κουρδιστάν μπορεί να είναι Κούρδοι αλλά έχουν επανειλημμένως κοντραριστεί (πολιτικά και στρατιωτικά) με το PKK... Η χθεσινή πρωτοβουλία της Τουρκίας αποτελεί κίνηση τακτικής εκ μέρους μιας χώρας η οποία εξακολουθεί να διατηρεί διφορούμενη στάση απέναντι στη τζιχαντιστική απειλή. Θέλει να πολεμήσει το ISIS αλλά με δύο προϋποθέσεις: να ανατραπεί ο Ασαντ και να μην ενισχυθούν οι Κούρδοι.

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Οκτωβρίου η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε με 298 ψήφους υπέρ έναντι 98 κατά δώσει το πράσινο φως για: το άνοιγμα των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων σε συμμαχικές δυνάμεις, τη διέλευση ξένων δυνάμεων μέσω της Τουρκίας και την εμπλοκή της χώρας (ακόμη και με χερσαία στρατεύματα) στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία. Ωστόσο, πίσω στο παρόν, τρεις εβδομάδες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω, πράγμα που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Ουάσιγκτον.

Συνομιλία

Σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων πάντως, Ουάσιγκτον και Αγκυρα προσπαθούν να παρουσιάσουν προς τα έξω μια εικόνα συνεργασίας. Οι Ερντογάν και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία μέσα στο Σαββατοκύριακο με θέμα τις επόμενες κινήσεις στη Συρία. Ο Ερντογάν λέγεται μάλιστα πως είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους στο Κομπάνι, μια απόφαση η οποία «δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής» αλλά «κίνηση έκτακτης ανάγκης» σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι.

Στην πράξη, ωστόσο, η καχυποψία παραμένει, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των φίλων και των εχθρών στην περιοχή εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά θολές. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το PKK (με το οποίο το συριακό PYD διατηρεί στενούς δεσμούς) αντιμετωπίζεται επισήμως ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την ΕΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Τζιχαντιστές: Πλουτίζουν και από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων

«Λεηλατούν» και την ανθρωπιστική βοήθεια

Καταγγελίες για εκμετάλλευση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς τους αμάχους και τις κοινότητες της Συρίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αλλά και στοιχεία για χρηματοδότηση της οργάνωσης από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα αμερικανικής ενημερωτικής ιστοσελίδας και ισπανικής εφημερίδας, επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Ισπανίας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι οι τζιχανιστές εκτός από το πετρέλαιο έχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, που τους προσφέρουν ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά.

Οπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Daily Beast, ειδικοί, όπως ο Τζόναθαν Σάντζερ του θινκ τανκ Foundation for Defense of Democracies, είναι σοβαρά προβληματισμένοι από τις καταγγελίες ότι οι τζιχαντιστές επωφελούνται από την αμερικανική και διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως φαγητό και φάρμακα) που αποστέλλονται προς τους εκτοπισμένους από τον εμφύλιο πόλεμο Σύρους και τους πληγέντες από τον πόλεμο πολίτες.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες καταγγελίες, οι τζιχαντιστές του ISIS επιτρέπουν στα κομβόι που μεταφέρουν τα αγαθά να περνούν στις περιοχές που ελέγχουν (κυρίως στις περιοχές γύρω από τη Ράκα και την Ντέιρ Ελ Ζορ) είτε ζητώντας λύτρα είτε κατάσχοντας σε δεύτερο χρόνο μέρος από αυτά και χρησιμοποιώντας τα προς όφελός τους.

Μάλιστα σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τα λύτρα παρουσιάζονται ως «έξοδα μεταφοράς» και καταβάλλονται από τις μεταφορικές τουρκικές και συριακές εταιρείες που έχουν συμβόλαια για την παράδοση των προϊόντων. Ενα επιπλέον κέρδος που έχουν από τις αποστολές αυτές οι «εμίρηδες» της Ράκα και της Ντέιρ Ελ Ζορ είναι ότι περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα για την επιβίωση του πληθυσμού στις πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους και έτσι μπορούν να χρηματοδοτούν καλύτερα το καθαρά στρατιωτικό σκέλος του «χαλιφάτου».

Το θέμα φαίνεται ότι είναι γνωστό στους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ιστοσελίδα πως υπάρχει διχογνωμία για το εάν τα προγράμματα βοηθείας πρέπει να συνεχιστούν ή να διακοπούν. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι εάν διακόψουν τα προγράμματα τότε η περαιτέρω εξαθλίωση του πληθυσμού θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από τους τζιχαντιστές εναντίον της Δύσης.

Παράλληλα, δημοσίευμα της ισπανικής ABC αναφέρει ότι το ISIS συμμετέχει επίσης και σε λαθρεμπόριο όπλων και εμπόριο ναρκωτικών κυρίως εντός της ΕΕ. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές των ισπανικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες οι παράνομοι πυρήνες των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, εισάγουν και διακινούν στις χώρες της ΕΕ κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη και όπλα.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos