Οι διαφωνίες Αγκυρας και ΗΠΑ παραμένουν

24 Οκτωβρίου 2014 11:46
Παρά τη θεαματική στροφή της Τουρκίας, με την απόφασή της να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών από τα σύνορά της με τη
Συρία προς υπεράσπιση της κουρδικής πόλης Κομπάνι από το «Ισλαμικό Κράτος», οι έντονες διαφωνίες της με τις ΗΠΑ παραμένουν. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα να στείλει όπλα και πολεμοφόδια στους Κούρδους αντάρτες που υπερασπίζονται το Κομπάνι και χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» από την Αγκυρα.

«Βλέπει θετικά αυτή την κίνηση η Τουρκία; Οχι, δεν τη βλέπει. Η Αμερική προχώρησε σε αυτή την κίνηση παρά την αντίθετη γνώμη της Τουρκίας. Του είπα ότι το Κομπάνι δεν είναι στρατηγικής σημασίας γι' αυτούς. Αν είναι στρατηγικής σημασίας για κάποιον, είναι για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν από τη Ρίγα της Λεττονίας, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι περίπου 200 Πεσμεργκά, στρατιώτες του Ιρακινού Κουρδιστάν, θα περάσουν τις επόμενες ημέρες τα τουρκικά σύνορα προς το Κομπάνι, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 Κούρδοι της Συρίας μάχονται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Χθες, εκπρόσωποι του αριστερού κόμματος PYD, που ελέγχει στρατιωτικά τις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας και του επίσης κουρδικού κόμματος KNC, που πρόσκειται στον πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, υπέγραψαν στο Αρμπίλ του βορείου Ιράκ συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη συνεργασία των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Μπαρζανί, ενώ το PYD είναι «αδελφό κόμμα» με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το οποίο θεωρείται από την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα τρομοκρατική οργάνωση.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos