Συναντήσεις κορυφής και συμφωνίες στο Πεκίνο

11 Νοεμβρίου 2014 11:49

Ιστορικές συναντήσεις πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο, καθώς στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας

Ασίας-Ειρηνικού (APEC) συναντήθηκαν χθες ύστερα από περίπου 3 χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ και ο τελευταίος με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε ύστερα από δύο χρόνια.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε μικρής διάρκειας άτυπη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς όμως να συζητηθεί συγκεκριμένα κάποιο από τα φλέγοντα ζητήματα. Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του και είχαν υπογράψει 17 συμφωνίες συνεργασίας, με τη συμφωνία για την τροφοδοσία της Κίνας με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Αλτάι να ξεχωρίζει.

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη του Ομπάμα και η περιοδεία του στην Ασία που θα συνεχιστεί για 7 ακόμη ημέρες θεωρήθηκαν από τους αναλυτές ως πολλά υποσχόμενες για το μέλλον των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και ιδιαίτερα με την Κίνα. Ηδη κατά τη χθεσινή του ομιλία στη σύνοδο της APEC ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για χορήγηση βίζας με την Κίνα επεκτείνεται και θα έχει διάρκεια μέχρι 10 έτη και τόνισε ότι από αυτήν τη συμφωνία «όλοι κερδίζουν».

Η ανακοίνωση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί μια προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να κατευνάσει τους φόβους που έχουν εκφραστεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η άνοδος της Κίνας στην αμερικανική και διεθνή οικονομία.

Παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως κίνηση καλής θέλησης, αφού τους τελευταίους μήνες Κίνα και ΗΠΑ έχουν διαφωνήσει έντονα σε μια σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, η ναυτιλία και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Τα θέματα αυτά εξάλλου αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες, Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ, και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα έχουν την Τρίτη το βράδυ, αλλά και στις επίσημες διμερείς συνομιλίες που θα έχουν την Τετάρτη.

Ο Μπ. Ομπάμα μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρά τις διαφωνίες των δύο χωρών «εμείς θέλουμε να δούμε την Κίνα να πετυχαίνει. Αλλά καθώς αναπτύσσονται, θέλουμε να είναι συνεργάτες στη δημιουργία της διεθνούς τάξης και όχι στην υπονόμευσή της. Θέλουμε η Κίνα να είναι μια οικονομία καινοτομίας που αξιολογεί κατάλληλα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και απορρίπτει τη διαδικτυακή κλοπή εμπορικών μυστικών για εμπορικό όφελος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως κάλεσε την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της και έκανε έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των Χωρών του Ειρηνικού (TPP) που αναμένεται να απασχολήσει και τις εργασίες του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι το μομέντουμ για την υλοποίηση της TPP (που έχει κολλήσει εξαιτίας της στάσης της Ιαπωνίας) υπάρχει και είναι δυνατό.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos