Απάντηση Γιούνκερ στις επικρίσεις

13 Νοεμβρίου 2014 11:05

Επειτα από σιγή επτά ημερών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε χθες να σπάσει τη σιωπή του και να απαντήσει στις ουκ ολίγες επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τα αιτήματα να παραιτηθεί, που ακούστηκαν κυρίως από Βρετανία και Γερμανία, σημειώνοντας ότι πρακτικές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τις εθνικές αρχές τους όρους με τους οποίους θα φορολογούνται σε μια χώρα, εφαρμόζονται όχι μόνο στο Λουξεμβούργο αλλά σε συνολικά 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για όσα... φορολογικά συνέβαιναν στο Μεγάλο Δουκάτο την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός (1995-2013) και υπουργός Οικονομικών (1989-2009), διαχωρίζοντας ωστόσο τη θέση του από τη φορολογική διοίκηση της πατρίδας του, η οποία δρα «ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και αυτόνομα».

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού μοντέλου του Λουξεμβούργου», ξεκαθάρισε ο 59χρονος προτού βγει (εμμέσως πλην σαφώς) στην αντεπίθεση αφήνοντας αιχμές εναντίον των επικριτών του (που φυσικά και γνώριζαν τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην καρδιά της Ευρώπης), απορρίπτοντας όλες εκείνες τις φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί (κυρίως από Βρετανία, Γερμανία), υπενθυμίζοντας πως ανάλογα προγράμματα φοροαποφυγής εφαρμόζονταν και σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Ιρλανδία), και καλώντας σε μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες σε δύο διαφορετικές περιστάσεις χθες (συνέντευξη Τύπου και Ολομέλεια του ΕΚ), ο Γιούνκερ τόνισε με νόημα ότι η πρακτική των επονομαζόμενων «tax rulings», που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συμφωνούν εκ των προτέρων με τις εκάστοτε εθνικές Αρχές τους όρους με τους οποίους θα φορολογούνται σε μια χώρα, εφαρμόζονται όχι μόνο στο Λουξεμβούργο αλλά σε συνολικά 22 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η όποια απάντηση στο συγκεκριμένο φαινόμενο θα πρέπει να είναι κοινή και ευρωπαϊκή.

Ο Λουξεμβούργιος πρότεινε συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υιοθέτηση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις («από το 1991 και μετά, έχω εργαστεί με στόχο τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εναρμόνιση... Εάν καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία, τότε πολλά προβλήματα θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά). Επιπλέον, πρότεινε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ των κρατών-μελών, ως «τη μόνη δυνατότητα που έχουμε για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη».

Ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε βέβαια να θέσει κάθε χώρα ενώπιον των ευθυνών της, τονίζοντας ότι για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών (που έχει αναλάβει να κάνει νόμο ο επίτροπος Μοσκοβισί), θα πρέπει πρώτα να λάβει το πράσινο φως ομόφωνα και από τους 28.

Να σημειωθεί ότι με επιστολή που απέστειλε στον Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να υποχρεωθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δημοσιοποιήσουν τους όρους των φορολογικών συμφωνιών που έχουν συνάψει με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Πρόταση στο G20

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης ότι κατά την επερχόμενη Σύνοδο του G20 το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία θα προτείνει ένα παγκόσμιο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών πάνω στη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ δεν παρέλειψε ακόμη και να αστειευτεί τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, «καθώς δεν είναι πια πρωθυπουργός» του Λουξεμβούργου.

Παράλληλα, ο 59χρονος αναγνώρισε πως «ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι πάντοτε και ηθικό». Ξεκαθάρισε δε ότι η Δανή επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτ Βεστάγκερ θα διερευνήσει το θέμα των φορολογικών πρακτικών του Λουξεμβούργου «ανεξάρτητα» και χωρίς παρεμβάσεις από τον ίδιο η οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο. «Εχω καθήκον να κρατήσω στάση αποχής κατά τη διάρκεια των ερευνών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά τους πάντως οι εκπρόσωποι των βασικών πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι) εξέφρασαν χθες όλοι τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos