Ευχολόγια για ανάπτυξη σε ψυχροπολεμικό κλίμα

17 Νοεμβρίου 2014 10:34

Οι ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομικών της υφηλίου (G20) ήρθαν (στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας), είδαν (με μικρότερη ή μεγαλύτερη καχυποψία ο ένας τον άλλο) και

απήλθαν αφήνοντας πίσω τους άλλη μία Σύνοδο πλούσια σε αγκάθια (Ουκρανία, κλιματική αλλαγή) αλλά και ευχολόγια για την παγκόσμια ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης Συνόδου της G20 που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία παρουσιάζει τους ηγέτες να συμφωνούν θεωρητικά σε τρεις βασικούς στόχους: στην τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικά για την ανάπτυξη, οι «20» (οι οποίοι να σημειωθεί ότι εκπροσωπούν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας) ενέκριναν ένα πακέτο περίπου 800 μέτρων-πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να τονώσουν την ανάπτυξη κατά 2,1% σε διάστημα πενταετίας (έως το 2018).

Τα εν λόγω μέτρα, «εάν εφαρμοστούν», «θα προσθέσουν περισσότερα από 2 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσουν στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας», σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το οποίο, ωστόσο, αν και αισιόδοξο, έμελλε να επισκιαστεί από το απαισιόδοξα... ψυχροπολεμικό περιθώριο της Συνόδου.

Η Ουκρανία έριξε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, βαριά τη σκιά της πάνω στις συνομιλίες, δυναμιτίζοντας το κλίμα και οδηγώντας σε απομόνωση τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα εγκατέλειψε εσπευσμένα την Αυστραλία πριν από το τελευταίο προγραμματισμένο γεύμα εργασίας, με την αιτιολογία ότι... του λείπει ύπνος.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα παραμείνει στην απομόνωση εάν συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εισβάλλοντας σε άλλες χώρες και χρηματοδοτώντας τους αντάρτες στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον ο οποίος μάλιστα απείλησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις και επιτέθηκε στον Πούτιν επειδή «δεν κρατάει τον λόγο του» και «αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ενώ με επικρίσεις υποδέχθηκαν τη Ρωσία και οι ηγεσίες Αυστραλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης. Αντιθέτως, βγήκε στην αντεπίθεση κατηγορώντας το Κίεβο πως στραγγαλίζει οικονομικά την Ανατολική Ουκρανία και προειδοποιώντας τη Δύση ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ίσως να της γυρίσουν μπούμερανγκ. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πούτιν είχε μεμονωμένα τετ α τετ με πέντε Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και μια «μαραθώνια συνάντηση» με την Ανγκελα Μέρκελ. Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Τα δυτικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους, επέλεξαν στην πλειονότητά τους να εστιάσουν στην απομόνωση του Πούτιν στην G20. Υπήρξαν ωστόσο και κάποιοι που υποστήριξαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν και τόσο απομονωμένος. Αντιθέτως, φρόντισε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο για να συσφίξει τους ήδη «σφιχτούς» δεσμούς του με χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos