Προειδοποίηση προς Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο

28 Νοεμβρίου 2014 13:23
Αξιολόγηση-επίπληξη για Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντάς τους όμως παράλληλα παράταση ως τον Μάρτιο του 2015 για να συμμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η Γαλλία αν δεν καταφέρει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 4,2 δισ. ευρώ, ενώ Ιταλία και Βέλγιο σε περίπτωση που δεν μειώσουν το δημόσιο χρέος τους

Η Γαλλία αν δεν καταφέρει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 4,2 δισ. ευρώ, ενώ Ιταλία και Βέλγιο σε περίπτωση που δεν μειώσουν το δημόσιο χρέος τους θα τεθούν υπό καθεστώς επιτήρησης. Στη φωτογραφία ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι

Σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου της αξιολόγησης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, οι τρεις χώρες ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα χωρών οι οποίες

κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ ή να παρουσιάσουν υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Εκτός της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, στην ομάδα αυτή βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Μάλτα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο σήμερα.

Οπως τονίζει το πρακτορείο όσον αφορά ειδικά στις τρεις προαναφερθείσες χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν μέχρι τον Μάρτιο δεν είναι εντός των στόχων τότε θα έρθουν αντιμέτωπες είτε με τσουχτερά πρόστιμα είτε με «προγράμματα πειθαρχίας».

Πιο συγκεκριμένα η Γαλλία αν δεν καταφέρει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό προϋπολογισμό κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ Βέλγιο και Ιταλία σε περίπτωση που δεν μειώσουν το δημόσιο χρέος τους θα τεθούν υπό καθεστώς επιτήρησης. Η Κομισιόν ασχολείται με την υπόθεση της Γαλλίας ήδη από το 2013, ενώ στο Βέλγιο έχει προβεί σε πιο αυστηρή αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται.

Παράταση

Κατά τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης με την κίνηση αυτή η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στα υπό αξιολόγηση κράτη, αλλά και στην ίδια για να εξετάσει τις επιλογές που έχει. Ενα από τα φλέγοντα ζητήματα για την Ευρωζώνη είναι η Γαλλία, η οποία έχει ζητήσει παράταση για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το 2017.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τους όρους που μας επιτρέπουν να ευθυγραμμιστούμε με την εφαρμογή των κανόνων. Το πλεονέκτημα του Μαρτίου είναι ότι δεν θα εργαστούμε βασιζόμενοι σε υποθέσεις, αλλά με πραγματικά στοιχεία». Σύμφωνα με τον Σαπέν είναι κατανοητό η Κομισιόν να θέλει να μάθει περισσότερα για την ακριβή κατάσταση του προϋπολογισμού του 2014 και τις προβλέψεις για το 2015.

Μέσα σε αυτό το κλίμα στη Γαλλία άνοιξε και πάλι μέσα στην εβδομάδα το θέμα της κατάργησης του 35ώρου για τους εργαζόμενους, με την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν να συζητούν ανοιχτά αυτό το ενδεχόμενο.

Η συζήτηση για το 35ωρο αλλά και τα επιδόματα ανεργίας ξεκίνησε μεν εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης από την Κομισιόν, αλλά αφορμή ήταν η έκθεση δύο οικονομολόγων, του Χένρικ Εντερλάιν και του Ζαν Πιζανί Φερί, που είχαν ζητήσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και ο Γερμανός ομόλογός του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στην έκθεση αυτή περιγράφονται προτάσεις για μέτρα που θα δώσουν ώθηση στη γαλλική και γερμανική οικονομία τραβώντας τις από την «παγίδα στασιμότητας» στην οποία πέφτουν.

Αν και δεν γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στο 35ωρο της Γαλλίας, προτεινόταν (για τη Γαλλία) οι όποιες διαπραγματεύσεις περί του μισθολογικού να καλύπτουν διάρκεια τριετίας και να μην είναι ετήσιες, οι προβληματικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τις ενώσεις των εργαζομένων για πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, να θεσπιστεί μια φόρμουλα για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων στις απολύσεις και το ξεπέρασμα των όποιων νομικών εμποδίων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos