Ολάντ: Ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους οι Ελληνες, αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις

05 Ιανουαρίου 2015 12:08

Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ κάλεσε την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Φυσικά όλες αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ απαντώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σχολιάζοντας την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με την οποία η Άγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τον Σύριζα, ανέφερε: «Δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel , το Βερολίνο «θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ηγηθεί μετά τις εκλογές κυβέρνησης, εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους της χώρας».

Η γερμανική καγκελαρία δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες επέκριναν δημόσια την κίνηση αυτή που αποδόθηκε στη Μέρκελ.

Συνάντηση με τη Μέρκελ την Κυριακή

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής με τη γερμανίδα καγκελάριο με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Στρασβούργο, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

«Θα συναντήσω την κυρία Μέρκελ την Κυριακή (...) και θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τη γαλλο-γερμανική σχέση», δήλωσε ο Ολάντ στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του (σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στις διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες των δύο ηγετών, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως διατηρεί εδώ και δύο χρόνια με την κυρία Μέρκελ σχέσεις ειλικρίνειας και κοινής δουλειάς.

«Λέμε μεταξύ μας τι συμβαίνει. Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη», δήλωσε.

«Αυτό που περιμένει εκείνη -το λέει αρκετά- είναι μια χώρα όπως η Γαλλία να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Η Γαλλία περιμένει ότι μια χώρα όπως η Γερμανία θα μπορέσει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Ολάντ. «Προσπαθούμε να βρούμε τη σύγκλιση», συνόψισε.

«Με την κυρία Μέρκελ, πλησιάσαμε πολύ με την ευκαιρία της ουκρανικης κρίσης», υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos