Στα άκρα η σύγκρουση Νετανιάχου - Ερντογάν

16 Ιανουαρίου 2015 16:19

«Αντισημίτης νταής» ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ. «Ισλαμοφοβικός τρομοκράτης και εγκληματίας πολέμου» ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την Αγκυρα.

Ο «πόλεμος» (δηλώσεων) μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει ξεφύγει πια από τα όρια του πολιτικώς ορθού, αφήνοντας να διαφανεί ένα ανησυχητικά βαθύ ρήγμα στη σχέση των δύο μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής και επηρεάζοντας αρνητικά τη σχέση Αγκυρας - Ουάσιγκτον.

Σύμμαχοι μέχρι και τις αρχές του 2009, η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ βλέπουν τις σχέσεις τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, στην πορεία για τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, έμελλε να αποτελέσει «αιτία πολέμου» για την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν κατηγόρησε χθες, μέσω ανακοίνωσης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, την ισραηλινή ηγεσία για «ισλαμοφοβική συμπεριφορά» (με το αιτιολογικό ότι επιχειρεί να ταυτίσει το ισλάμ με την τρομοκρατία), ενώ περίπου την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου αποκήρυττε, από το βήμα συνέντευξης Τύπου, τον Νετανιάχου ως «τρομοκράτη» και «εγκληματία πολέμου».

Στα άκρα η σύγκρουση Νετανιάχου - Ερντογάν

Κι όλα αυτά ενώ μόλις μία ημέρα πριν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν είχε επιτεθεί στον «αντισημίτη» Ερντογάν, που με τα «νταηλίκια» του απειλεί να μας οδηγήσει πίσω στη (ναζιστική) δεκαετία του 1930.

«Αντί να απολογηθεί για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους δημοσιογράφους που δολοφόνησε στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε το θράσος να λάβει μέρος στην πορεία που έγινε στο Παρίσι... για δικούς του πολιτικούς σκοπούς», κατήγγειλε χθες ο Ερντογάν (διά του εκπροσώπου του).

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ, αντί να βρίσκει καταφύγιο πίσω από τον αντισημιτισμό, θα πρέπει να τερματίσει τις δικές της επιθετικές-ρατσιστικές πολιτικές και να σεβαστεί το δίκαιο του παλαιστινιακού λαού», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.Λάβρος κατά του Τελ Αβίβ και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ίδια με εκείνα που διέπραξαν οι τρομοκράτες στο Παρίσι.

Νταβούτογλου

Ο Νταβούτογλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα (καλοκαίρι 2014) που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς (μεταξύ αυτών και παιδιά), αλλά και στο αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά (Μάιος 2010), που είχε κοστίσει τη ζωή σε εννέα Τούρκους.

Οι δεσμοί ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ άρχισαν επισήμως να διαρρηγνύονται τον Ιανουάριο του 2009, με αφορμή το πολυήμερο σφυροκόπημα της Γάζας που είχε προηγηθεί αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς («Επιχείρηση Συμπαγές Ατσάλι»). Παλαιότερα, ειδικά την περίοδο 2005-2006, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζονταν «τέλειες». Στην πορεία, ωστόσο, έμελλε να αλλάξουν πολλά.

Πίσω στο παρόν, η κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ έχει φυσικά αρνητικές επιπτώσεις και στη σχέση Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Είναι ενδεικτικό ότι τα υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας αντάλλαξαν κι αυτά «πυρά» σχετικά με την επίθεση του Ερντογάν στον Νετανιάχου. Οι Αμερικανοί τόνισαν ότι «διαφωνούν ρητά» με την Αγκυρα και οι Τούρκοι απάντησαν χαρακτηρίζοντας «ατυχείς» τις αμερικανικές δηλώσεις.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos