Ομπάμα: επιθετικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση

22 Ιανουαρίου 2015 16:06

Επιθετικό ύφος επέλεξε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, απευθυνόμενος στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο, καλώντας

για αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα και απειλώντας να ασκήσει βέτο σε κάθε νομοθέτημα, που θα δημιουργήσει προσκόμματα στις πρωτοβουλίες του.

Το ύφος του κ. Ομπάμα χαρακτηρίσθηκε από αυτοπεποίθηση, χάρη στην αισθητή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την υποχώρηση της ανεργίας στο 5,6%. «Η ώρα είναι κατάλληλη να γυρίσουμε σελίδα από την ύφεση και τον πόλεμο και να εργασθούμε από κοινού για να ενισχύσουμε όσους Αμερικανούς έμειναν πίσω» είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας. Η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση των φορολογικών βαρών -θέμα ταμπού για τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες- και οι έντονες επικρίσεις του σε όσους αρνούνται ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιστημονική βάση, προμηνύει περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης με το Κογκρέσο για τα τελευταία δύο χρόνια του στην εξουσία.

«Είμαι έτοιμος να ασκήσω βέτο σε κάθε προσπάθεια ακύρωσης της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της χαλάρωσης της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα συνεχίζονται, θα απορριφθεί και αυτή» είπε ο πρόεδρος.

Χωρίς άγχος

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος Ομπάμα εμφανίσθηκε απελευθερωμένος σε σχέση με προηγούμενες ομιλίες για την κατάσταση του έθνους, καθώς έχει απαλλαγεί από το άγχος της επανεκλογής, κάτι το οποίο υπενθύμισε με χαιρεκακία στους Ρεπουμπλικανούς ακροατές του: «Δεν έχω να αντιμετωπίσω άλλη προεκλογική εκστρατεία» είπε. Οταν ορισμένοι νομοθέτες της αντιπολίτευσης άρχισαν να χειροκροτούν στην προοπτική αυτή, ο Ομπάμα τους διέκοψε, λέγοντας: «Το ξέρω επειδή έχω κερδίσει και τις δύο εκλογές που ήμουν υποψήφιος».

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της νομοθετικής εξουσίας για πρώτη φορά μετά την ανάκτηση του ελέγχου της γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους πολιτικούς του αντιπάλους, καλώντας τους να εργασθούν μαζί του για το καλό της χώρας, αποφεύγοντας τη στείρα αντιπαράθεση.

Σε εποχή οξύτατων διεθνών κρίσεων, όμως, ο Ομπάμα επικεντρώθηκε στα εσωτερικά ζητήματα, θίγοντας ελάχιστα τη διεθνή σκηνή.

Υπερασπίσθηκε την απόφασή του να επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα και ζήτησε από το Κογκρέσο την άρση του εμπάργκο εις βάρος της γειτονικής χώρας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Κάλεσε μάλιστα τους νομοθέτες να ψηφίσουν την ανανέωση της εντολής για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Επικρίσεις

Τους χειρισμούς αυτούς του προέδρου Ομπάμα επέκριναν έντονα, όμως, οι γερουσιαστές Τζον Μακέριν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έκαναν λόγο για φιάσκο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο να προελαύνει στα πεδία των μαχών της Συρίας, παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Τέλος, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για διακοπή της λειτουργίας της φυλακής του Γκουαντάναμο.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos