Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

23 Ιανουαρίου 2015 13:57

Ενα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας της πρώτης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου κλείνει με τον θάνατο, σε ηλικία 90 ετών, του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, μιας χώρας

που αποτελεί σημαντικό πρωταγωνιστή όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και των διεθνών εξελίξεων.

Ο θάνατος του Αμπντάλα ανακοινώθηκε το μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) από τα ανάκτορα. Ένας παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης ανέγνωσε την ανακοίνωση αφού απήγγειλε μια προσευχή του Κορανίου. Αν και τα ανάκτορα δεν διευκρίνισαν την αιτία του θανάτου, πιθανολογείται ότι αυτός προήλθε από λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου είχε νοσηλευθεί για πνευμονία στο Ριάντ.

Επισήμως ο Αμπντάλα κυβέρνησε το σαουδαραβικό βασίλειο επί μία δεκαετία, αλλά στην πραγματικότητα κρατούσε τα ηνία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο ετεροθαλής αδελφός του, ο βασιλιάς Φαχντ, μια δεκαετία νωρίτερα/ Η προχωρημένη ηλικία του μονάρχη και οι πολλαπλές νοσηλείες του τροφοδοτούσαν τακτικά τις φήμες για το μέλλον του σαουδαραβικού βασιλείου, συμμάχου της Ουάσινγκτον και των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ-Κάιντα.

Τον Αμπντάλα θα διαδεχθεί στο θρόνο ο 79χρονος ετεροθαλής αδελφός του, πρίγκιπας Σαλμάν, ο οποίος είχε ονομασθεί πρίγκιπας διάδοχος τον Ιούνιο του 2012. Ο Μούκριν, έτερος ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα, έγινε πρίγκιπας διάδοχος.

Πλήθος ηγετών στην κηδεία

Η κηδεία του Αμπντάλα φέρνει στη Σαουδική Αραβία πλήθος ξένων ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων. O αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν «θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τις προσεχείς ημέρες εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ για να αποτίσει φόρο τιμής στον θανόντα βασιλιά Αμπντάλα και να συλλυπηθεί την οικογένειά του και τη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο θάνατος του βασιλιά Αμπντάλα είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα του. Πάντα εκτιμούσα την ειλικρίνειά του, το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης που είχε και την υπερηφάνεια του στις προσπάθειες που κατέβαλλε προκειμένου η χώρα του να προοδεύσει αλλά και τη σταθερή πίστη του στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του.

Τα συλλυπητήριά του είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον βασιλιά Αμπντάλα χαιρετίζοντας έναν πολύτιμο φίλο και έναν «ειλικρινή» ηγέτη που έλαβε θαρραλέες αποφάσεις στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας αναχώρησε εσπευσμένα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός λίγο μετά την ανακοίνωση, τη νύχτα, του θανάτου του σαουδάραβα μονάρχη, όπως και ο πρίγκιπας Τούρκι Αλ Φαϊζάλ αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι άραβες ηγέτες προκειμένου να παραστούν στην κηδεία.

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Σομαλία ώστε να παραστεί στην κηδεία στο Ριάντ του βασιλιά Αμπντάλα, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ερντογάν θα μεταβεί σήμερα το πρωί στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, μόλις ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στην Αιθιοπία. Ωστόσο θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Αφρική μεταβαίνοντας αργά απόψε στο Τζιμπουτί, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στη μαύρη ήπειρο. Στη Σομαλία αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή,.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε τη μνήμη ενός κρατικού άνδρα η δράση του οποίου σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του και του οποίου το όραμα για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή παραμένει περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο».

Το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε υιοθετήσει ένα σαουδαραβικό σχέδιο για την ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και το σύνολο των αραβικών χωρών, στο οποίο γίνονται μέχρι σήμερα αναφορές.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ασκούσε μια πολύ ισχυρή επιρροή στην περιφερειακή πολιτική. Μπροστά στην αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστικών κινημάτων, η Σαουδική Αραβία υπήρξε ένα σημαντικό στήριγμα του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, σημερινού προέδρου της Αιγύπτου μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Διαδραμάτισε επίσης ρόλο κλειδί στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτρέποντας στον αμερικανικό στρατό να εκπαιδεύσει αντάρτες μαχητές στη σαουδαραβική επικράτεια.

Ο βασιλιάς θα ενταφιασθεί σήμερα μετά τις απογευματινές προσευχές και οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν την πίστη τους στο νέο βασιλιά και στον πρίγκιπα διάδοχο, προστίθεται στην επίσημη δήλωση για το θάνατο του μονάρχη.

Ποιος ήταν ο βασιλιάς Αμπντάλα

Επί 50 χρόνια είχε διατελέσει κυβερνήτης του Ριάντ και θεωρείται αρχιτέκτονας της ανάπτυξης της πόλης αυτής που χτίσθηκε μέσα στην έρημο από τη δυναστεία των Αλ-Σαούντ που ήθελαν να την κάνουν μια σύγχρονη πόλη. Πάσχει από προβλήματα υγείας και το 2010 χρειάσθηκε να χειρουργηθεί για δισκοκήλη.

Ο Αμπντάλα κράτησε την πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή δύναμη προφυλαγμένη από τις κρίσεις του αραβικού κόσμου, αλλά απογοήτευσε τις προσδοκίες των μεταρρυθμιστών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Βρέθηκε συχνά ανάμεσα στη φιλελεύθερη πτέρυγα και τη συντηρητική πτέρυγα της βασιλικής οικογένειας, πράγμα που παρέλυσε τη δράση του.

Ο πρίγκιπας Μούκριν, ένας από τους έμπιστούς του, είχε διορισθεί το Φεβρουάριο του 2013 δεύτερος αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου. Ο διορισμός αυτός του άνοιξε το δρόμο για να ονομασθεί πρίγκιπας διάδοχος. Ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, μέσα σ' ένα πλαίσιο πτώσης των τιμών του πετρελαίου που θα περιορίσει τα έσοδα του βασιλείου.

«Δεν θα αλλάξει η πετρελαϊκή πολιτική»

Ο θάνατος του βασιλιά Αμπντάλα δεν πρόκειται να επιφέρει «σημαντική» αλλαγή στην πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακοτρείο ο επικεφαλης των οικονομολόγων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

«Μετά το θάνατο του πρίγκιπα, δεν περιμένω κάποια σημαντική αλλαγή της πετρελαϊκής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας στις πετρελαϊκές αγορές, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πολύ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης και της άφθονης προσφοράς.

«Ήταν ένας μεγάλος άνδρας και η Σαουδική Αραβία υπήρξε στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ή κεντρική τράπεζα του πετρελαϊκού τομέα» δήλωσε ακόμη ο Μπιρόλ αναφερόμενος στον εκλιπόντα μονάρχη και υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στον σαουδαραβικό λαό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας IAE εξασφαλίζει την υπεράσπιση των συμφερόντων των χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos