×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ενας χρόνος Ρέντσι στην εξουσία - Πώς έφτασε στην κορυφή

24 Φεβρουαρίου 2015 13:58

Εναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και παρά την ισχνή κατάσταση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, ο Ματέο Ρέντσι κάθεται σε έναν σταθερό πρωθυπουργικό θώκο.

 

Εχοντας προωθήσει με δυναμισμό το πρόγραμμά του στο εσωτερικό και το εξωτερικό και έχοντας φέρει μια πραγματική επανάσταση στην ιταλική πολιτική σκηνή, ο 40χρονος πρωθυπουργός δεν απειλείται από την αντιπολίτευση, ωστόσο έχει υλοποιήσει ένα μικρό μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει ακόμα «να κάνει πολλά για να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ιταλία», υπενθυμίζοντας ότι «μένουν ακόμη τρία χρόνια, είμαστε στο μισό του πρώτου ημιχρόνου».

Η αναρρίχηση του Ρέντσι στην εξουσία ήρθε ως απόρροια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που βίωσε η χώρα του και της μαχητικότητας του ίδιου. Η εκτόξευση του ιταλικού χρέους οδήγησε το 2011 σε παραίτηση τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ακολούθησε η τεχνοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Πώς έφτασε στην κορυφή
Χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής, με την ιδιότητα του δημάρχου της Φλωρεντίας και τον δυναμισμό που διέθετε, ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε να εξωθήσει σε παραίτηση τον Λέτα τον Φεβρουάριο του 2014 και να αναρριχηθεί στην κορυφή του PD και της κυβέρνησης.

Την εξουσία ανέλαβε με ένα πρόγραμμα ταχειών οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κατάφερε να μετακινήσει το κόμμα του προς το κέντρο απευθυνόμενος σε νέους ψηφοφόρους.

Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που έβριθε από γηραιούς πολιτικούς, ο Ρέντσι έκανε ριζικό λίφτινγκ στην πολιτική σκηνή σχηματίζοντας ένα από τα νεαρότερα υπουργικά συμβούλια στην Ευρώπη, που αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες.

Η εξουσία του στη χώρα και στην ΕΕ επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε όταν στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου το PD έλαβε ποσοστό 40% και αναδείχθηκε το ισχυρότερο κεντροαριστερό κόμμα της Γηραιάς Ηπείρου.

Κατάφερε να μεταμορφώσει την ιταλική Αριστερά ταυτίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα με το πρόσωπό του και οδηγώντας στην εξαφάνιση τους οικολόγους, τους ριζοσπάστες και τους διανοούμενους που ο Ρέντσι κατηγορούσε ως «ανίκανους να παραγάγουν ένα εναλλακτικό αφήγημα για να εξηγήσουν τα αίτια της κρίσης και τους τρόπους να βγούμε από αυτήν».

Με την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου που προωθούσε και την εκλογή του πρώην δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Σέρτζιο Ματαρέλα στην Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Ματέο Ρέντσι κατάφερε πριν από μερικές εβδομάδες να επιβληθεί ξανά στην αντιπολίτευση.

Κατά της λιτότητας
Ωστόσο οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο Ρέντσι, ο οποίος εκφράζεται κατά των πολιτικών λιτότητας, παραμένουν σε εξέλιξη (δικαιοσύνη, διοίκηση, αγορά εργασίας), καθώς η χώρα εξέρχεται από τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης μεταπολεμικά.

Η ιταλική οικονομία κινείται κοντά στο 0%, η ανεργία αυξήθηκε πέρυσι ξεπερνώντας το 13% και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 2,13 τρισ. ευρώ.

Πάντως με την μπερλουσκονική Δεξιά να έχει καταρρεύσει δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να μπορεί να αμφισβητήσει την εξουσία του Ρέντσι.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος και τα συνδικάτα που είδαν τη χαλάρωση διατάξεων του εργατικού κώδικα με την «Jobs Act» ως επίθεση εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων.

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΛΙΒΥΗ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τετ α τετ με Πούτιν στη Μόσχα

Συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στα πρώτα του «γενέθλια» στην εξουσία. Εν μέσω της κρίσης στη Λιβύη και την Ουκρανία ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μόσχα στις αρχές του επόμενου μήνα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Καταβάλλεται μια προσπάθεια, το σημαντικό είναι να σταλεί το μήνυμα ότι στην παρτίδα που παίζεται με τη Λιβύη ο ΟΗΕ πρέπει να παίξει έναν ρόλο και η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος (του Συμβουλίου Ασφαλείας), δήλωσε ο Ρέντσι στην κρατική τηλεόραση RAI, δηλώνοντας ανήσυχος με την κατάσταση στη Λιβύη και ασκώντας πίεση στη διεθνή κοινότητα να εξετάσει κατά προτεραιότητα την κρίση στην αφρικανική χώρα: «Θέλω η διεθνής κοινότητα να συνειδητοποιήσει ότι η Μεσόγειος συνιστά θέμα στρατηγικής σημασίας για τα επόμενα 30 χρόνια».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στο ουκρανικό ζήτημα, τονίζοντας ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα: «Aν η Ρωσία επιστρέψει στο τραπέζι της διεθνούς κοινότητας, όλοι θα είμαστε πιο ήσυχοι», αλλά γι' αυτό «είναι σαφές ότι ο Πούτιν πρέπει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos