×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Σχεδιάζει τη «διώρυγα του αιώνα» ο Ερντογάν στον Βόσπορο

25 Φεβρουαρίου 2015 12:55

Ενα ακόμη μεγάλο κατασκευαστικό έργο προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τη σχεδιαζόμενη διάνοιξη διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος. Οι επικριτές του επισημαίνουν ότι το έργο θα κοστίσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια.

 

Ο Ερντογάν είχε εξαγγείλει την κατασκευή της διώρυγας στην προεκλογική εκστρατεία του 2011, ενώ έκτοτε θεωρείτο ότι το έργο έχει εγκαταλειφθεί προς όφελος άλλων μεγάλων έργων, όπως γεφυρών, αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, φραγμάτων και του προεδρικού μεγάρου των 1.000 δωματίων.

Ομως ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι, σε πρόσφατη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων, ο Ερντογάν προέτρεψε τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Η διώρυγα θα έχει μήκος 43 χιλιομέτρων, πλάτος 400 μέτρων και βάθος 25 μέτρων. Η διάνοιξή της θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί, που θα συνδέεται με την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη με έξι γέφυρες.

Η μοναδική «έκπτωση» που φαίνεται να έχει γίνει στο έργο από την πρώτη ανακοίνωσή του έως σήμερα είναι η μείωση του αριθμού των κατοικιών που σχεδιάζεται να οικοδομηθούν κατά μήκος της διώρυγας, από 1.200.000 σε 500.000 κατοικίες. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το προηγούμενο σχέδιο θα οδηγούσε σε υπερβολικά πυκνοκατοικημένες νέες πόλεις, ενώ το νέο σχέδιο προβλέπει όχι μόνο μεγάλα εξαώροφα μπλοκ διαμερισμάτων αλλά και μεζονέτες με θέα τη διώρυγα. Οπως και το προεδρικό μέγαρο, έτσι και οι νέες πόλεις περιγράφονται από τον Ερντογάν ως εμπνεόμενες από την «αρχιτεκτονική των Σελτζούκων».

Αν το έργο υλοποιηθεί, τα μεγάλα καράβια που τώρα συνωστίζονται στις στενές εισόδους του Βοσπόρου θα χρησιμοποιούν τη διώρυγα για να ταξιδέψουν από τη Θάλασσα του Μαρμαρά ώς τον Εύξεινο Πόντο. Αυτό θα έδινε περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης του Βοσπόρου από φέρι-μποτ, τουριστικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.

«Κατασκευάζουμε τη διώρυγα του αιώνα, ένα έργο τόσο κολοσσιαίων διαστάσεων που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τη διώρυγα του Σουέζ ούτε με τη διώρυγα του Παναμά», είχε δηλώσει το 2011 ο Ερντογάν.

«Η συμφόρηση στον Βόσπορο θα μειωθεί στο μηδέν, ο Βόσπορος θα χρησιμοποιείται για θαλάσσια σπορ και για αστικές μετακινήσεις, ενώ η Κωνσταντινούπολη θα γυρίσει στις μέρες του παρελθόντος», είχε δηλώσει ο Ερντογάν. Ομως ούτε τότε ούτε και σήμερα έχει γίνει γνωστή η ακριβής χωροθέτηση της διώρυγας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτό συμβαίνει προκειμένου να αποφευχθεί η κερδοσκοπία με τα οικόπεδα πέριξ της διώρυγας. Σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, η μυστικότητα είναι χρήσιμη ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις όσων κατοικούν στην περιοχή του έργου, αλλά και να μετατραπούν οι σχεδιαζόμενες απαλλοτριώσεις σε εργαλείο πλουτισμού των λίγων που γνωρίζουν. Οι επικριτές του έργου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δώρο» του Ερντογάν προς το κατασκευαστικό λόμπι.

Τόσο στα χρόνια της πρωθυπουργίας του όσο και τώρα, από τη θέση του προέδρου, ο Ερντογάν επιδιώκει να συνδέσει το όνομά του με μια σειρά μεγάλων κατασκευαστικών έργων, χωρίς να είναι σαφές αν η χώρα μπορεί να επωμισθεί το κόστος. Ενα από τα έργα αυτά είναι η καλωδιωτή γέφυρα Νισίμπι στον ποταμό Ευφράτη, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, η τρίτη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να δώσει το όνομά του. Ο Ερντογάν έχει ήδη δώσει το όνομά του σε ένα πανεπιστήμιο και σε ένα στάδιο.
www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos