×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ο Νετανιάχου ούτε βήμα πίσω για την επίσκεψη

27 Φεβρουαρίου 2015 11:49

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέλαβαν την εξουσία με διαφορά μόλις δύο μηνών, στις αρχές του 2009.


Από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε σαφές ότι η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών θα ήταν οτιδήποτε άλλο από ανέφελη, δεδομένων των αντιδράσεων του Δημοκρατικού προέδρου στη σκληρή γραμμή του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφορικά με την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που απειλούσε να ακυρώσει κάθε προοπτική ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού. Αυτές τις μέρες, όμως, η κρίση στις σχέσεις των δύο ηγετών φτάνει σε σημείο πραγματικού παροξυσμού. Αφορμή, η επιλογή του Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον προσκεκλημένος μόνο του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ και παρά τη ρητή αντίρρηση του Δημοκρατικού προέδρου. Αιτία, η σφοδρή αντίθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη διαγραφόμενη συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μία ημέρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση της συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις, ότι η επίσκεψη Νετανιάχου απειλεί να έχει «καταστροφική» επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων, η κυβέρνηση Ομπάμα έριξε χθες κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Οπως έχει πει ο πρόεδρος, η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ δεν είναι δυνατόν να ανάγεται στη σχέση μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του (συντηρητικού, ισραηλινού κόμματος) Λικούντ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ.

«Σέβομαι τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή μας, είναι καθήκον μου να πράξω το παν για να αποτρέψω αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ» δήλωσε από την πλευρά του ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Φαίνεται ότι (οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις) εγκατέλειψαν τη δέσμευσή τους και αποδέχονται την προοπτική να αποκτήσει το Ιράν σταδιακά, μέσα στα προσεχή χρόνια, ικανότητες παραγωγής υλικού για πολλά πυρηνικά όπλα» προσέθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης.

Τον εκνευρισμό του Νετανιάχου και του συντηρητικού κόμματός του έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), η οποία ενισχύει την πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον ερχόμενο μήνα. Καταθέτοντας σε υποεπιτροπή του Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι είναι παράλογο να διαμαρτύρεται ο Νετανιάχου για μια συμφωνία η οποία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. «Μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά μπορεί να κάνει λάθος στο συγκεκριμένο ζήτημα» σημείωσε ο Κέρι, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικά αντίθετος και με την προκαταρκτική συμφωνία του 2013, χάρη στην οποία, ωστόσο, έγινε δυνατό να «παγώσουν» θεμελιώδη στοιχεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραβρεθεί στην ομιλία του Νετανιάχου ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την ερχόμενη Τρίτη. Απόντες θα είναι, επίσης, ο αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και ο Τζον Κέρι (αμφότεροι έχουν κανονίσει να λείπουν στο εξωτερικό για δουλειές...), όπως και πλήθος Δημοκρατικών γερουσιαστών και βουλευτών, αψηφώντας τον ισχυρό ρόλο του ισραηλινού λόμπι στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι με αυτό το επιδεικτικό «μποϊκοτάζ» το στρατόπεδο Ομπάμα διαμηνύει στους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, ότι ο Νετανιάχου ασφαλώς και δεν είναι ο εκλεκτός τους.

Στο πλευρό του Ομπάμα τάχθηκε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο κυριότερος αντίπαλος του Νετανιάχου στις προσεχείς εκλογές κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την προγραμματισμένη ομιλία του στο Κογκρέσο ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να προκληθεί «στρατηγική ζημιά» στις σχέσεις Αμερικής - Ισραήλ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos