×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ηφαίστειο πάλι το Φέργκιουσον-Άναψε νέα φωτιά

13 Μαρτίου 2015 11:40

Επιστρέφει η ένταση στο ταραγμένο από την αστυνομική βία με ρατσιστικό πρόσημο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις στο Μιζούρι των ΗΠΑ μετά τις προχθεσινές νυχτερινές (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) διαδηλώσεις και τον σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών από σφαίρες αγνώστων.

Αμέσως μετά τον ήχο των 3 πυροβολισμών επικράτησε πανικός μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από τις ασπίδες τους και να περιθάλψουν παράλληλα τους δύο τραυματισμένους συναδέλφους τους

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αστυνομικοί δέχθηκαν τα πυρά του δράστη ή των δραστών την ώρα που η διαδήλωση για την αποπομπή του αστυνομικού διευθυντή του Φέργκιουσον Τομ Τζάκσον διαλυόταν.

Ο Τομ Τζάκσον κατέθεσε την παραίτησή του χθες με αφορμή μια έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η αστυνομική δύναμη στην περιοχή είχε εντός των κόλπων της ρατσιστές, όπως καταδεικνύει σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που εξετάστηκαν από τους ανθρώπους του υπουργείου και τα οποία έκαναν λόγο για συγκεκριμένες πράξεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων.

Το περιστατικό σχολίασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, ο οποίος ανέφερε ότι το «ανεξήγητο και αποτρόπαιο αυτό περιστατικό απειλεί να βγάλει εκτός πορείας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί για την πόλη».
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό τα γεγονότα του Φέργκιουσον να χρησιμοποιηθούν πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους για να παγώσουν μια σειρά νομοσχεδίων κατά της αστυνομικής βίας

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό τα γεγονότα του Φέργκιουσον να χρησιμοποιηθούν πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους για να παγώσουν μια σειρά νομοσχεδίων κατά της αστυνομικής βίας

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την αστυνομία, τα πυρά κατά των δύο ανδρών προήλθαν πιθανότατα από κτίριο σε έναν ανηφορικό δρόμο που βρίσκεται απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της πόλης, με τους διαδηλωτές να βρίσκονται εκείνη την ώρα μεταξύ του τμήματος και του σημείου από το οποίο ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Οπως φαίνεται και από σχετικά βίντεο που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο, σχεδόν αμέσως μετά τον ήχο των 3 πυροβολισμών επικράτησε πανικός μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από τις ασπίδες τους και να περιθάλψουν παράλληλα τους δύο τραυματισμένους συναδέλφους τους. Για τους δύο τραυματίες τα μόνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι ότι δεν υπηρετούσαν στη δύναμη του Φέργκιουσον και είχαν έρθει ως ενισχύσεις, καθώς και ότι ο ένας είναι 41 ετών και ο άλλος 32 ετών.

«Ενέδρα»
Ο αστυνομικός διευθυντής της Κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ, ανέφερε ότι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πόλης, με τον έναν να έχει δεχθεί τη σφαίρα στο πρόσωπο και τον άλλο να έχει χτυπηθεί στον ώμο. Ο Τζον Μπέλμαρ χαρακτήρισε την επίθεση ως «ενέδρα» και προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον οι αστυνομικοί θα ανταποδώσουν τα πυρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών και οι έρευνες βασίζονται σε στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο από το οποίο άνοιξε πυρ, το οποίο ήταν σε απόσταση 115 μέτρων από το τμήμα.

Οπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), έγιναν αρκετές προσαγωγές υπόπτων. Η κατάσταση στην πόλη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αφρικανικής καταγωγής και η πλειονότητα των αστυνομικών λευκοί, απασχολεί την αμερικανική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη από το καλοκαίρι του 2014, όταν ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον είχε πυροβολήσει και σκοτώσει μέρα μεσημέρι τον 18χρονο αφρικανικής καταγωγής Αμερικανό Μάικλ Μπράουν. Εκτοτε σχεδόν χωρίς σταματημό οι κάτοικοι του Φέργκιουσον πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν λάβει πάλι διαστάσεις μετά την αθώωση από το δικαστήριο του Ντάρεν Γουίλσον.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης πάντως έδωσε νέα πνοή στην υπόθεση και τώρα οι γονείς του 18χρονου Μάικλ Μπράουν ανέφεραν ότι θα κινηθούν και πάλι νομικά εναντίον του αστυνομικού και εναντίον των ίδιων των αρχών της πόλης. Οπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας: «Θα δείξουμε, όπως πάντα πιστεύαμε, ότι ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον δεν είχε λόγο να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον Μάικλ Μπράουν όπως έκανε και ότι είχε άλλες επιλογές».

ΑΝΑΛΥΤΕΣ: ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Οι επιθέσεις... οπλίζουν τους Ρεπουμπλικάνους

Η επίθεση εναντίον των αστυνομικών δεν αποτελεί εμπόδιο μόνο για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που αφορούν την αστυνομία του Φέργκιουσον, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, αλλά σύμφωνα με κάποιους αναλυτές είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους για να παγώσουν μία σειρά νομοσχεδίων κατά της αστυνομικής βίας. Τα πέντε νομοσχέδια αυτά έχουν συζητηθεί μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν από τον Ντάρεν Γουίλσον τον Αύγουστο του 2014.

Τα νομοσχέδια θα πατούσαν πάνω στη βάση που έχει θέσει ο νόμος που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ο οποίος φέρει την ονομασία «Νόμος για την αναφορά των θανάτων κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της κράτησης».

Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τους αστυνομικούς και τα τμήματα σε όλη την επικράτεια να ενημερώνουν λεπτομερώς το υπουργείο Δικαιοσύνης για κάθε τέτοιο περιστατικό και επιτρέπει στο υπουργείο να πραγματοποιεί δικές του έρευνες και να κάνει συστάσεις. Οι υποθέσεις που οι πολίτες ήταν άοπλοι ή αφρικανικής καταγωγής χρήζουν ιδιαίτερης εξέτασης. Μόνο μέσα στον Μάρτιο τουλάχιστον τρεις υποθέσεις θανάτων πολιτών από αστυνομικούς έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκαν συνολικά 100 περιπτώσεις δολοφονιών από αστυνομικούς.

Πιο συγκεκριμένα, απασχόλησαν τα αμερικανικά μέσα και προκάλεσαν αντιδράσεις οι δολοφονίες ενός αστέγου στο Λος Αντζελες, ενός άοπλου 19χρονου αφρικανικής καταγωγής στο Ουισκόνσιν και ενός νεαρού αφρικανικής καταγωγής που κυκλοφορούσε γυμνός στην Τζόρτζια.

Κογκρέσο
Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει το Ρεπουμπλικανο-κρατούμενο Κογκρέσο να ψηφίσει τα νομοσχέδια που συζητιούνται ή ετοιμάζονται, τότε σύμφωνα με τους γερουσιαστές και τους βουλευτές που τα προωθούν, όπως η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κλερ Μακ Κάσκιλ και ο Δημοκρατικός βουλευτής Ουίλιαμ Λέισι Κλέι, οι θάνατοι αυτού του είδους θα περιοριστούν δραστικά.

Τα νομοσχέδια που έχουν συζητηθεί ή έχουν παρουσιαστεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι τις υποθέσεις αυτές θα αναλαμβάνει ανεξάρτητος εισαγγελέας ειδικού σκοπού, ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες στη στολή για να καταγράφονται οι κινήσεις τους, ότι θα σταματήσει η χρήση από τους αστυνομικούς συγκεκριμένων όπλων, εξοπλισμών και πυρομαχικών και ότι θα περιοριστούν οι έλεγχοι με βάση το «φυλετικό προφίλ».

Η άκαμπτη στάση που αναμένεται να τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι μετά το χθεσινό περιστατικό απέναντι σε οποιοδήποτε σχετικό «προοδευτικό» νομοσχέδιο έγινε εμφανής από αρκετά άρθρα που κυκλοφόρησαν χθες στο Διαδίκτυο και υποστήριζαν πάνω-κάτω ότι πλέον η κυβέρνηση Ομπάμα και οι υποστηρικτές της δεν μπορούν να στηρίξουν αποφάσεις που θα πλήττουν τη δυνατότητα των αστυνομικών να επιβάλλουν την τάξη και να κάνουν τη δουλειά τους.

Επιπλέον αρκετά συντηρητικά μέσα και αρκετοί αστυνομικοί με δηλώσεις τους συνέκριναν το χθεσινό περιστατικό με αυτό της δολοφονίας δύο αστυνομικών στη Νέα Υόρκη στις 20 Δεκεμβρίου από τον Ισμαήλ Αμπντουλάχ Μπρίνσλεϊ, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν εκδίκηση για τις δολοφονίες Μπράουν - Γκάρνερ από αστυνομικούς.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos