×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι στον τόπο της συντριβής του Airbus

25 Μαρτίου 2015 09:14

Συνεχίζονται απο το πρωί της Τετάρτης οι έρευνες στις νότιες γαλλικές Αλπεις, όπου το μεσημέρι της Τρίτης συνετρίβη το Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings με 150 επιβαίνοντες.

Επί τόπου αναμένονται το απόγευμα (15:00) ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Δεκάδες χωροφύλακες μιας ορεινής μονάδας πρόκειται να μεταβούν σ' αυτή την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, το οποίο είχε αναχωρήσει χθες, Τρίτη, το πρωί από τη Βαρκελώνη (Ισπανία) με προορισμό το Ντίσελντορφ (Γερμανία), με 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Γερμανοί και Ισπανοί.

Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.

Χθες, αφού έκαναν πτήση πάνω από τον τόπο της συντριβής, τα αίτια της οποίας παραμένουν ανεξήγητα, πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης μίλησαν για "δραματικές εικόνες".

"Είναι εικόνες φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία", δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαϊερ.

Ένα από τα δύο μαύρα κουτιά βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων που ερευνά τα αίτια της καταστροφής, δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Το απόγευμα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει πως "στο στάδιο αυτό, καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλεισθεί".

Εθνικό πένθος στην Ισπανία

Η Germanwings ανακοίνωσε πως 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 έφηβοι που επέστρεφαν από σχολική ανταλλαγή με ισπανούς μαθητές.Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ο κατάλογος των επιβατών περιλαμβάνει "45 επιβάτες με ισπανικά επώνυμα", των οποίων μένει πάντως να πιστοποιηθεί η εθνικότητα.

Στην Ισπανία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοίνωσε η ίδια. "Επιπλέον καλούμε σε ενός λεπτού σιγή αύριο (σήμερα, Τετάρτη) το μεσημέρι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες", συνέχισε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέβαλε χθες, Τρίτη, το βράδυ τα συλλυπητήριά του στους Μέρκελ και Ραχόι.

"Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε στενή επαφή και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο αεροσκάφος", διευκρίνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε επισήμως το θάνατο δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών και ο βέλγος ΥΠΕΞ για το θάνατο τουλάχιστον ενός βέλγου πολίτη, θυμάτων της τραγωδίας. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί επέβαιναν επίσης στο μοιραίο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, ενώ το Μεξικό έκανε λόγο για ενδεχόμενη παρουσία σ' αυτό τριών Μεξικανών.

Το βράδυ, το Λονδίνο έκανε γνωστό πως στο αεροπλάνο επέβαιναν ενδεχομένως και Βρετανοί.

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως τα ονόματα δύο Ιαπώνων που διέμεναν στο Ντίσελντορφ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβατών του Airbus A320.

Τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ

Δύο τραγουδιστές της Όπερας του Ντίσελντορφ, ο βαρύτονος μπάσος Όλεγκ Μπρίγιακ, 54 ετών, και η κοντράλτο Μαρίνα Ράντνερ, 33 ετών, βρίσκονταν επίσης στο αεροσκάφος έπειτα από εμφάνισή τους στη Βαρκελώνη. Η Ράντνερ συνοδευόταν από το σύζυγό της και το μωρό της.

Η "ταχεία απώλεια ύψους του αεροπλάνου παραμένει προς το παρόν ανεξήγητη", δήλωσε χθες ο εισαγγελέας Ρομπέν στο BFMTV. "Δεν υπήρξε καμιά επαφή ασυρμάτου από τη στιγμή που το αεροπλάνο έχασε ύψος" και πριν συντριβεί στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε. "Οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου και δεν έλαβαν καμιά απάντηση", σύμφωνα με τον ίδιο.

"Στο στάδιο αυτό θεωρούμε πως πρόκειται για ένα δυστύχημα και οτιδήποτε άλλο αποτελεί εικασία", είχε δηλώσει προηγουμένως η Χάικε Μπίρλενμπαχ, αντιπρόεδρος της Lufthansa, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη.

Η καταστροφή σημειώθηκε σε έναν ορεινό όγκο στον οποίο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οχήματα και ο οποίος φθάνει σε ύψος 2.000 μέτρων.

Σύμφωνα με τον στρατηγό της Χωροφυλακής Νταβίντ Γκαλτιέ, "είναι ένα σημείο πολύ δύσκολα προσβάσιμο, στο οποίο μπορεί κανείς να φθάσει μόνο με ελικόπτερο".

"Τα πιο μεγάλα κομμάτια από πτώματα που έχουν εντοπισθεί, δεν είναι μεγαλύτερα απ' αυτή τη μικρή βαλίτσα", δήλωσε ένας ερευνητής.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, "δέκα ιατροδικαστές και τρεις ανθρωπολόγοι" θα μεταβούν σήμερα στον τόπο της τραγωδίας για την ταυτοποίηση των θυμάτων με τη βοήθεια δειγμάτων DNA.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα συντρίμμια, "μόνο το σύστημα προγείωσης μπορεί να αναγνωριστεί", επιβεβαίωσε ένας άλλος ερευνητής. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά τη σύγκρουσή του στη βραχώδη πλαγιά.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos