Ανησυχία και ερωτήματα για το συμβάν στο Γκόσιντσε

24 Απριλίου 2015 12:14

Αναβίωση του αντάρτικου του UCK στα πρότυπα του Μαρτίου του 2001 που σηματοδότησε τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, ή σκηνοθετημένη «τρομοκρατική επίθεση», με στόχο να στρέψει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις -από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες- των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών και κομμάτων, σκάνδαλο που συγκλονίζει τη γειτονική χώρα;

 

Ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις της εισβολής, σύμφωνα με την κυβέρνηση στα Σκόπια, ενόπλων σε αστυνομικό φυλάκιο στη συνοριακή γραμμή με το Κόσοβο το βράδυ της Τρίτης; Σύμφωνα με την αστυνομία, 40 οπλισμένοι άντρες και μία γυναίκα, που έφεραν στρατιωτικές στολές με το έμβλημα του UCK, προερχόμενοι από το έδαφος του Κοσόβου, εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα στο αλβανόφωνο μεθοριακό χωριό Γκόσιντσε. Ακινητοποίησαν και στη συνέχεια αφόπλισαν, έδεσαν και κακοποίησαν τους αστυνομικούς του φυλακίου και έσπευσαν να εξαφανιστούν. Προηγουμένως δήλωσαν πως το αντάρτικο επανακάμπτει στην ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ιβο Κοτέσκι, έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, για να εξετάσουν την κατάσταση ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταδίκασε σε υψηλούς τόνους το επεισόδιο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ανησυχία, το ίδιο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που το συνδύασε με τη ρητορική περί «Μεγάλης Αλβανίας», που τελευταία «διανθίζει» τον πολιτικό λόγο Αλβανών ηγετών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του πρωθυπουργού κ. Εντι Ράμα. «Το περιστατικό αποδεικνύει ότι σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές εθνοτικές εντάσεις. Σε αυτή την κατάσταση, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν η σοβαρή έλλειψη κράτους δικαίου και ασφάλειας στο Κόσοβο και οι συνέπειες του άλυτου αυτού προβλήματος στο σύνολό του», αναφέρει ανακοίνωση από τη Μόσχα.

Οι δύσπιστοι

Ωστόσο δεν είναι λίγοι στα Σκόπια αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για «στημένο» επεισόδιο αποπροσανατολισμού του πληθυσμού από την ομοβροντία καταγγελιών για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που συγκλονίζει τη χώρα. Ενδεικτικά, ο πρώην βουλευτής αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ και πρώην μέλος του UCK, Αμπεντίν Ζιμπέρι, δήλωσε πως στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν ένοπλες ομάδες και το επεισόδιο αυτό είναι σκηνοθετημένο από τον Γκρούεφσκι και την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Υποστήριξε πως το θεωρεί μια απόπειρα της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, μετά και τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης που πλήττουν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos