Με νέο όνομα και σύμβολο κάνει... comeback ο Σαρκοζί

30 Μαϊος 2015 12:51

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το κόμμα του, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας, αλλάζει ονομασία και θα αποκαλείται στο εξής«Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Républicains), προβαίνοντας σε μια πρώτη κίνηση αλλαγής της εικόνας του κόμματος και προετοιμασίας ενόψει της μάχης των προεδρικών εκλογών του 2017.


«'Ρεπουμπλικάνοι', δεν είναι μόνο το νέο όνομα ενός κόμματος. Είναι ένα σύνθημα για όλες εκείνες και όλους εκείνους που υποφέρουν βλέποντας τη Δημοκρατία να χάνει έδαφος καθημερινά και θέλουν να αντιτάξουν σε αυτή την οπισθοχώρηση μια αποφασιστική άρνηση», ανέφερε ο Σαρκοζί σε ένα «κάλεσμα» το οποίο δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο την προηγουμένη του συνεδρίου του κόμματος, στον ιστότοπο republicains.fr.

«'Ρεπουμπλικάνοι' είναι το όνομα όσων επιλέγουν πάντα την ελευθερία, σε κάθε της μορφή», συνέχισε ο Σαρκοζί στο κείμενο πάνω από το οποίο δεσπόζει το νέο σύμβολο του κόμματος: ένα τρίχρωμο R (μπλε, λευκό, κόκκινο) που παραπέμπει στο γαλλικό εθνικό σύμβολο.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, που ιδρύθηκε το 2002, θα αποκαλείται πλέον από σήμερα Οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως επιθυμούσε ο Σαρκοζί και ενέκριναν μέσω μιας ψηφοφορίας που έγινε μέσω Διαδικτύου προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Τα μέλη του δεξιού κόμματος που συμμετείχαν στην ψηφοφορία τάχθηκαν κατά 83% υπέρ της αλλαγής του ονόματος. Περίπου το 46% των μελών του UMP—ή 97.440 πρόσωπα—έλαβαν μέρος στη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ηγεσία του κόμματος.

Κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς, που εξέφραζαν ανησυχία για το γεγονός ότι η δεξιά διεκδικεί μια ονομασία που παραπέμπει σε κοινές αξίες των Γάλλων, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αυτή την εβδομάδα για εμποδίσουν την αλλαγή της ονομασίας του UMP, αλλά οι δικαστές δεν πείσθηκαν.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2012 από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο 59χρονος Νικολά Σαρκοζί είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και το κόμμα του βυθίστηκε σε εσωτερικές έριδες, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα αντιμετώπισαν μια σειρά δικαστικών και οικονομικών σκανδάλων.

Όμως ο Σαρκοζί επέστρεψε στην πολιτική πέρυσι, ανέλαβε εκ νέου το πηδάλιο του κόμματος—κέρδισε συγκεντρώνοντας το 64,5% των ψήφων των μελών του τον περασμένο Νοέμβριο—κι εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα και να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Γαλλίας.

Πέραν της αλλαγής του ονόματος του κόμματος, ο Σαρκοζί πέτυχε να υπερψηφιστούν αλλαγές στο καταστατικό του αλλά και στην ηγετική του ομάδα. Ο Σαρκοζί κάνει λόγο περί «επανίδρυσης» του κόμματος στο συνέδριό του, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί σταδιακά ανακτά την πλήρη κυριαρχία στη γαλλική δεξιά και ότι θα είναι πράγματι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017, κερδίζοντας τον βασικό του αντίπαλο, τον πρώην πρωθυπουργό του Αλέν Ζιπέ.

www.ethnos.gr


 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos