Αρωμα από... ΕΣΣΔ στην κόντρα Ρωσίας - Δύσης

03 Ιουλίου 2015 11:36

Σχεδόν 25 χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η ρωσική Δικαιοσύνη έρχεται... να διερευνήσει τη «νομιμότητα» της ανεξαρτητοποίησης των χωρών της Βαλτικής από τη Σοβιετική Ενωση, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω Ουκρανίας.


Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας καλείται να αποφανθεί, έπειτα από σχετικό αίτημα δύο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν εάν ήταν σύννομες οι πράξεις που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας το 1991.
Το ίδιο το γραφείο του Ρώσου εισαγγελέα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει «προοπτικές από νομική σκοπιά», ενώ και το Κρεμλίνο από την πλευρά του επιλέγει να κρατάει αποστάσεις. Ακόμη και έτσι ωστόσο, με ή χωρίς νομική υπόσταση, το θέμα προκαλεί νέους τριγμούς σε συμβολικό επίπεδο και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι μιλάμε για τρεις χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που είναι πια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και μόνο το γεγονός ωστόσο ότι ένα τέτοιο θέμα έχει φτάσει στο σημείο να εξετάζεται επισήμως (και μάλιστα με πρωτοβουλία βουλευτών του Πούτιν) φανερώνει τον... ψυχροπολεμικό βαθμό στον οποίο έχουν πια εκτραχυνθεί οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
Αναλυτές
Πολλοί αναλυτές μάλιστα συνδέουν αυτήν την τελευταία κίνηση της ρωσικής πλευράς με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βαρύ οπλισμό και στρατεύματα σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, βρέθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες σε επίσημη επίσκεψη στο Ταλίν της Εσθονίας. Το «προηγούμενο» της Κριμαίας έρχεται κι αυτό να ενισχύσει τις ανησυχίες όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε νομικό επίπεδο, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της ρωσικής Δικαιοσύνης που έκρινε ότι η Κριμαία βρισκόταν «παρανόμως» υπό ουκρανική κατοχή την περίοδο 1954-2014.
Οι κυβερνήσεις σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία βρίσκονται πάντως ήδη στα κεραμίδια καταγγέλλοντας τη «ρωσική πρόκληση» και αποκηρύσσοντας το ζήτημα της αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας τους ως «ακατανόητο... και νομικά άτοπο». Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση της Λιθουανής προέδρου, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτ, η οποία διακήρυξε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί την ανεξαρτησία» της χώρας της.
Από την άλλη μεριά, και η Ρωσία δεν κρύβει την οργή της απέναντι στην κινητικότητα που επιδεικνύουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διατηρούν «μια συγκρουσιακή στάση έναντι της Ρωσίας που ελάχιστα συμβάλλει στις προσπάθειες να οδηγηθούν οι διμερείς σχέσεις στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης», ενώ νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι «υπονομεύει με τις στρατιωτικές της ενέργειες την περιφερειακή ασφάλεια».
«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση, αλλά θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών του», δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos