Ενταση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς για την κράτηση αιχμαλώτων

10 Ιουλίου 2015 11:43

Νέα κρίση ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πλανάται στον ορίζοντα, ύστερα από την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δύο πολίτες της χώρας του κρατούνται στην ελεγχόμενη από την ισλαμική, παλαιστινιακή οργάνωση Λωρίδα της Γάζας.

«Εργαζόμαστε για τον επαναπατρισμό των δύο Ισραηλινών που διέσχισαν το σύνορο με τη Γάζα», δήλωσε ο Νετανιάχου, καθιστώντας τη Χαμάς υπόλογη για την ασφάλεια των δύο ανδρών.

Οπως γνωστοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο ένας εκ των δύο ονομάζεται Αβραάμ Μεγκίστο. Είναι 26 ετών, αιθιοπικής καταγωγής και κάτοικος της ισραηλινής πόλης Ασκελον, η οποία βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μεγκίστο πέρασε, άγνωστο για ποιον λόγο, τα σύνορα με τη Γάζα στις 7 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, λίγες ημέρες μετά τον τερματισμό του τρίτου κατά σειρά πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού από το 2007, τη χρονιά που η ισλαμική οργάνωση κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση εκρατείτο μυστική από την κυβέρνηση μέχρι χθες, όταν δικαστήριο στην πόλη Ασκελον ήρε την απαγόρευση της δημοσιοποίησης. Εως χθες δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα του δεύτερου αιχμαλώτου, ούτε οι συνθήκες υπό τις οποίες πέρασε παράνομα τα σύνορα. Το 2011, το Ισραήλ αναγκάστηκε να απελευθερώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε στη διάρκεια του πολέμου του 2006. Εκτοτε, ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εκ νέου δεκάδες εκ των απελευθερωθέντων Παλαιστινίων, προκαλώντας οργή στην ηγεσία της Χαμάς.

«Δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων αυτήν τη φορά, προτού το Ισραήλ απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν εκ νέου, μετά την ανταλλαγή τους με τον δεκανέα Σαλίτ», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μαχμούντ Ζαχάρ, εκ των κορυφαίων ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Γάζα. Η κοινότητα των αιθιοπικής καταγωγής Εβραίων, που κατοικούν στο Ισραήλ, αριθμεί περί τα 135.000 άτομα και αποτελεί αντικείμενο ρατσιστικών διακρίσεων. Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις Αιθιόπων Εβραίων εναντίον της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos